Letné horúčavy zvyšujú dopyt po osviežení, pričom vodný melón patrí medzi najobľúbenejšie ovocia letnej sezóny. No kto by nepoznal sklamanie z bledého, mdlého alebo dokonca prezretého kúsku? Vybrať správny melón si vyžaduje viac ako len náhodu – zapojiť treba všetky zmysly. V tomto prehľadnom sprievodcovi sa dozviete, na čo sa zamerať, aby ste si domov doniesli ten najsladší a najšťavnatejší melón.
Pri pohľade na kopu zelených melónov naukladaných v boxoch sa môže zdať, že sa líšia len veľkosťou. No nie je melón ako melón – niektoré môžu byť predčasne odtrhnuté, iné už začínajú prezrievať. Mnohí kupujúci zvyknú siahnuť po vopred rozkrojených polovicách, no ak preferujete celé, neporušené plody, mali by ste vedieť, ako pri výbere zapojiť zrak, hmat, sluch aj čuch. Informuje o tom portál Urob si sám.
Sledujte farbu, škvrnu aj stopku
Na prvý pohľad si všímajte farbu a povrch šupky. Zrelý melón má matný, nie lesklý povrch a sýtu zelenú farbu. Lesklé a dokonale hladké melóny môžu byť menej vyzreté, pretože neboli dostatočne dlho na slnku.
Zamerajte sa tiež na žltú škvrnu – miesto, kde melón ležal na zemi. Čím sýtejšia a jasnejšia je jej žltá farba, tým lepšie. Ak škvrna chýba alebo je len bledá, melón bol pravdepodobne odtrhnutý priskoro.
Dôležité je aj miesto, kde bola pripojená stopka. Zrelý melón by mal mať toto miesto suché a zasušené. Ak je stopka ešte zelená, plod bol odtrhnutý predčasne a s najväčšou pravdepodobnosťou ešte nestihol dozrieť.
Poťažkajte si ho: Hmotnosť napovie veľa
Ak máte pred sebou dva melóny podobnej veľkosti, vyberte si ten ťažší. Vyššia hmotnosť naznačuje väčší obsah vody, čo je znakom šťavnatosti. Ľahší melón môže byť buď nedozretý, alebo už prezretý, pričom dužina je vtedy často krehká a múčnatá.
Melón jemne postláčajte, mal by byť pevný a tvrdý. Ak sa v niektorom mieste preliačuje, môže to byť znak poškodenia alebo začínajúceho hnitia. Najmä v obchodoch sa melóny často prehadzujú a môžu byť narušené.
Klopanie: Ozve sa dutý zvuk?
Aj keď sa o klopaní na melóny vedú polemiky, medzi skúsenými kupujúcimi ide o zaužívanú metódu.
Pri poklepaní by sa zo zrelého melónu mal ozvať hlboký, dutý zvuk. Tlmený alebo slabý zvuk môže znamenať, že melón ešte nie je pripravený na konzumáciu.
Pomôže aj vôňa
Ešte jeden jednoduchý test môže pomôcť pri výbere: privoňajte si k miestu po stopke alebo ku žltej škvrne. Ak melón dozrel prirodzene, mal by jemne voňať – sladko a ovocne. Ak necítite nič, môže byť nedozretý. Výrazná vôňa zase môže naznačovať, že melón už začína prezrievať.