Vymysleli to eskimáci. Neuveríte, koľko rokov už kupujeme MRAZENÉ POTRAVINY. Porovnali sme ich živiny

Foto: freepik.com
Reklama

Mrazené potraviny sa po prvýkrát dostali do obchodov v meste Springfield v americkom štáte Massatchusetts 6. marca 1930, teda pred 95 rokmi.

Otázku dlhodobého uchovávania potravín riešili ľudia prakticky od nepamäti a počas tisícov rokov sa im podarilo objaviť množstvo rôznych spôsobov. Využívalo sa napríklad znižovanie množstva vody v potravinách (sušenie), dehydratácia a rozklad baktérii (solenie), zvyšovanie teploty (varenie či pečenie) alebo jej znižovanie (chladenie a mrazenie), informuje TASR.

Prví mrazili inuiti

Práve znižovanie teploty potravín je jedno z najpraktickejších riešení, no nebolo to tak vždy, kedysi však bolo dostupné len na určitých miestach – napríklad za polárnym kruhom alebo vo vysokých nadmorských výškach.

Za otca mrazených potravín je považovaný americký vynálezca, podnikateľ a prírodopisec Clarence Birdseye (*1886 – †1956). Na myšlienku mrazenia potravín ho priviedli Inuiti z oblasti Labrador na východe dnešnej Kanady, ktorí mu ukázali, ako rýchlo zmraziť čerstvé ryby.

Pomalé vs. rýchle mrazenie

Zmrazovanie pri nízkych teplotách umožňovalo rast ľadových kryštálov v bunkách potravín, ktoré ich roztrhali a po rozmrazení spôsobili, že potraviny boli kašovité alebo suché.

Rýchle zmrazenie potravín pri teplotách nižších ako je -40 stupňov Celzia však rast ľadových kryštálov neumožnilo, jedlo preto chutilo čerstvo aj po rozmrazení.

METÓDAZACHOVANIE ŽIVÍNVÝHODYNEVÝHODY
Čerstvé potraviny100 %
(v ideálnom prípade)
Maximálna výživová hodnota.Rýchlo sa kazia.
Varenie (dusenie, pečenie, grilovanie, smaženie)50–90 %
(závisí od spôsobu)
Zlepšuje stráviteľnosť niektorých látok.Strata vitamínov rozpustných vo vode a citlivých na teplo (C, B skupina).
Sušenie (klasické, lyofilizácia)70–95 %Predlžuje trvanlivosť, zachováva minerály a vlákninu.Strata vitamínu C a niektorých antioxidantov.
Chladenie (0–4 °C) 90–100 %
(krátkodobo)
Spomaľuje kazenie bez väčšej straty živín.Obmedzená trvanlivosť (dni až týždne).
Mrazenie (-18 °C a nižšie)85–95 %Zachováva väčšinu vitamínov a minerálov.Strata textúry a niektorých enzýmov po dlhom čase.

Pre horných 10-tisíc

Birdseye v roku 1922 experimentoval so zmrazovaním potravín, no jeho spoločnosť Birdseye Seafoods Inc. v roku 1924 zbankrotovala.

V tom čase vlastnilo mrazničku iba veľmi málo ľudí a chudobnejší uprednostňovali lacné konzervy, kým stredná trieda konzumovala čerstvé potraviny.

Časom v roku 1929 však firmu aj s patentmi predal za 22 miliónov amerických dolárov spoločnosti General Foods Corporation, ktorá sa pretransformovala na Birds Eye Frozen Food Company.

Začínalo sa s rybami, ovocím či špenátom

Pôvodnú produktovú líniu mrazených potravín tvorilo 26 položiek, 18 z nich boli rôzne druhy mäsa, no našli sa i špenát, hrášok, rôzne druhy ovocia a bobúľ, ale aj ustrice a rybie filety.

Produkty ponúkalo 18 predajní v Springfielde a okolí a zákazníci si ich natoľko obľúbili, že ich úspech odštartoval nové odvetvie s miliardovými tržbami.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti