Mrazené potraviny sa po prvýkrát dostali do obchodov v meste Springfield v americkom štáte Massatchusetts 6. marca 1930, teda pred 95 rokmi.
Otázku dlhodobého uchovávania potravín riešili ľudia prakticky od nepamäti a počas tisícov rokov sa im podarilo objaviť množstvo rôznych spôsobov. Využívalo sa napríklad znižovanie množstva vody v potravinách (sušenie), dehydratácia a rozklad baktérii (solenie), zvyšovanie teploty (varenie či pečenie) alebo jej znižovanie (chladenie a mrazenie), informuje TASR.
Prví mrazili inuiti
Práve znižovanie teploty potravín je jedno z najpraktickejších riešení, no nebolo to tak vždy, kedysi však bolo dostupné len na určitých miestach – napríklad za polárnym kruhom alebo vo vysokých nadmorských výškach.
Za otca mrazených potravín je považovaný americký vynálezca, podnikateľ a prírodopisec Clarence Birdseye (*1886 – †1956). Na myšlienku mrazenia potravín ho priviedli Inuiti z oblasti Labrador na východe dnešnej Kanady, ktorí mu ukázali, ako rýchlo zmraziť čerstvé ryby.
Pomalé vs. rýchle mrazenie
Zmrazovanie pri nízkych teplotách umožňovalo rast ľadových kryštálov v bunkách potravín, ktoré ich roztrhali a po rozmrazení spôsobili, že potraviny boli kašovité alebo suché.
Rýchle zmrazenie potravín pri teplotách nižších ako je -40 stupňov Celzia však rast ľadových kryštálov neumožnilo, jedlo preto chutilo čerstvo aj po rozmrazení.
METÓDA | ZACHOVANIE ŽIVÍN | VÝHODY | NEVÝHODY |
---|---|---|---|
Čerstvé potraviny | 100 % (v ideálnom prípade) | Maximálna výživová hodnota. | Rýchlo sa kazia. |
Varenie (dusenie, pečenie, grilovanie, smaženie) | 50–90 % (závisí od spôsobu) | Zlepšuje stráviteľnosť niektorých látok. | Strata vitamínov rozpustných vo vode a citlivých na teplo (C, B skupina). |
Sušenie (klasické, lyofilizácia) | 70–95 % | Predlžuje trvanlivosť, zachováva minerály a vlákninu. | Strata vitamínu C a niektorých antioxidantov. |
Chladenie (0–4 °C) | 90–100 % (krátkodobo) | Spomaľuje kazenie bez väčšej straty živín. | Obmedzená trvanlivosť (dni až týždne). |
Mrazenie (-18 °C a nižšie) | 85–95 % | Zachováva väčšinu vitamínov a minerálov. | Strata textúry a niektorých enzýmov po dlhom čase. |
Pre horných 10-tisíc
Birdseye v roku 1922 experimentoval so zmrazovaním potravín, no jeho spoločnosť Birdseye Seafoods Inc. v roku 1924 zbankrotovala.
V tom čase vlastnilo mrazničku iba veľmi málo ľudí a chudobnejší uprednostňovali lacné konzervy, kým stredná trieda konzumovala čerstvé potraviny.
Časom v roku 1929 však firmu aj s patentmi predal za 22 miliónov amerických dolárov spoločnosti General Foods Corporation, ktorá sa pretransformovala na Birds Eye Frozen Food Company.
Začínalo sa s rybami, ovocím či špenátom
Pôvodnú produktovú líniu mrazených potravín tvorilo 26 položiek, 18 z nich boli rôzne druhy mäsa, no našli sa i špenát, hrášok, rôzne druhy ovocia a bobúľ, ale aj ustrice a rybie filety.
Produkty ponúkalo 18 predajní v Springfielde a okolí a zákazníci si ich natoľko obľúbili, že ich úspech odštartoval nové odvetvie s miliardovými tržbami.