Známa televízna svokra Gizka Oňová dáva dobré rady nielen do života, ale aj v kuchyni. Jej skvelými receptami zasýtite rodinu, ale aj vašu dušu.
Svoje kulinárske zručnosti predviedla napríklad aj v relácii Bez servítky, kde pripravila lahodnú a rozpadávajúcu sa hovädzinku. Recept nájdete v predošlom článku.
Obľúbená miestnosť
Čas strávený v kuchyni nepočíta a príprava jedál nikdy nie je podľa speváčky strateným časom. Za sporákom trávi pomerne veľa chvíľ, no neľutuje to a nič by na tomto zvyku nemenila. „Varenie je pre mňa relaxom a pričuchla som aj k novým spôsobom prípravy jedla, rýchlejším a zdravším,“ povedala dávnejšie pre Varechu.
Obľúbeným miestom pre ňu bola aj kuchyňa jej maminy. Všetky problémy a starosti sveta si vydiskutovali pri chutnom jedle či šálke horúcej kávy.
„Často som sa za ňou vybrala a keď sa ma manžel pýtal, kam idem, povedala som domov, k mame. Tam aj praženica chutila inak. Doma, pri stole sa totiž nenasýti len žalúdok, ale aj duša,“ prezradila Gizka ďalej.

Príchod vnúčat ju vrátil do starých koľají
Kým Gizka s manželom Jurajom bývala v dome aj s deťmi, kuchárske zvyklosti boli iné. Bežne vyvárala vo veľkých hrncoch, aby dokázala zasýtiť hladné krky. Neskôr, keď ostala s manželom sama, trvalo jej istý čas, než si zvykla na prípravu menších porcií.
Do starých koľají sa opäť vrátila vďaka vnúčatám. „Začala som opäť viac variť, pretože im u mňa veľmi chutilo, často som im domov zabalila aj hotové jedlo,“ zaspomínala si.
U Gizky nájdete množstvo sýtych hlavných jedál, no nedá dopustiť aj sladké dezerty, ktoré nesmú chýbať u každej dobrej gazdinej. V dnešnom recepte pre vás pripravila šťavnatý višňový koláč. Sezóna višní ešte trvá, preto, ak sa vám ich podarilo čerstvo nazbierať do košíka, nemusíte ich všetky zavariť na kompót, ale časť využite na prípravu dezertu.
Pokiaľ nie ste fanúšikmi višní, namiesto nich môžete siahnuť aj po čerešňovom alebo marhuľovom kompóte, ktorý bude rovnako dobre chutiť, píše portál Tajomstvo mojej kuchyne.
Višňový koláč Gizky Oňovej:
Ingrediencie:
- 500 g polohrubej múky
- 1 stužený tuk Helia/Palmarín
- 150 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 100 g kyslej smotany
- 1 prášok do pečiva
- 2 vajcia
- 150 g vlašských orechov
- 1 višňový kompót (750 ml)
- 150 g višňového džemu
- 1 Zlatý klas

Postup:
- Z múky, stuženého tuku, vajec, cukru, vanilkového cukru, prášku do pečiva a smotany vypracujeme vláčne cesto. Štvrtinu z neho odoberieme a dáme do chladničky.
- Plech vyložíme papierom na pečenie a zvyšok cesta naň rovnomerne roztlačíme prstami. Na cesto poukladáme vykôstkované višne.
- Do višňovej šťavy pridáme džem a Zlatý klas a za stáleho miešania uvaríme puding, ktorý potom rovnomerne nalejeme na cesto.
- Z chladničky vyberieme odložené cesto a zmiešame ho s nahrubo pomletými orechmi. Túto zmes nastrúhame na vrch koláča.
- Pečieme na 180 stupňoch približne 25 minút.
- Hotový koláč posypeme práškovým cukrom a po úplnom vychladnutí ho nakrájame na menšie kocky.