Britský panovník je známy nielen svojím ekologickým prístupom k životu, ale aj dôrazom na kvalitné jedlo. Obed dlho vynechával, no lekári ho presvedčili, aby zmenil návyky. Dnes si Karol III. občas dopraje aj výdatnejší pokrm a jedným z jeho favoritov je jednoduché, no lahodné hubové rizoto s jahňacinou.
Hoci jeho denné rituály podliehajú prísnemu protokolu, stravovanie ostáva pre kráľa dôležitou súčasťou dňa. Jedálniček Karola III. sa vyznačuje láskou k ovociu, zelenine a kvalitným biopotravinám. Viackrát do týždňa obmedzuje mäso, ryby či mliečne výrobky a pri výbere surovín kladie dôraz na ich pôvod. Informuje o tom portál Dobré Noviny.
Milovník prírody a kvalitného jedla
Kráľ Karol III. si potrpí na zdravú stravu a prirodzenosť. Často trávi čas na čerstvom vzduchu, a keď môže, zúčastňuje sa aj na výbere surovín do svojej kuchyne.
„Princa Karola som mal naozaj rád, bol gurmán a zaujímal sa o ekologické poľnohospodárstvo ešte skôr, než sa to stalo trendom. Miluje lesné huby a často brával svojich kuchárov do Balmoralu, aby im ukázal, kde rastú tie najlepšie,“ prezradil šéfkuchár Darren McGrady, ktorý v 90. rokoch varil pre kráľovskú rodinu.
Jeho raňajky sú zväčša ľahké a pozostávajú z ovocia. Obed často vynechával, no podľa McGradyho ho lekári presvedčili, aby aspoň občas zjedol niečo výživné aj počas dňa. Popoludní si tak niekedy dopraje varené vajcia, večer si už ale rád pochutí na poriadnom jedle.
„Čo sa týka stravovania, princ z Walesu nemá ani dva dni rovnaké. Deň často začína ovocím, niekedy obed vynechá a popoludní si dá varené vajcia. Večer si však dopraje niečo výdatnejšie,“ dodal bývalý kuchár princeznej Diany.

Obľúbené rizoto kráľa Karola
Jedným z jedál, ktoré mal Karol III. pravidelne na tanieri, je poctivé hubové rizoto s jahňacinou. Recept si môžete pripraviť aj doma – suroviny sú bežne dostupné, dôležitá je len ich kvalita.
Ingrediencie:
- 1 kg zadného jahňacieho stehna
- soľ, korenie
- 500 g guľatozrnnej ryže
- 2 hrste sušených hríbov
- olej
- 1 l kuracieho vývaru
- biele víno
- parmezán
Postup:
Jahňacie mäso najprv osolíme a okoreníme. Opečieme ho zo všetkých strán na panvici a potom ho dokončíme buď v rúre, alebo pomocou metódy sous-vide (vo vákuovom vrecku vo vodnom kúpeli).
V ďalšom kroku zmiešame ryžu so sušenými hubami. Na panvici rozohrejeme trochu oleja a pridáme ryžovú zmes. Miešame, kým sa ryža neobalí olejom. Následne pridávame po častiach horúci kurací vývar a miešame, až kým ho ryža nevsiakne. Tento postup opakujeme približne 30 minút, kým nebude ryža mäkká.
Na záver prilejeme trochu bieleho vína a nakoniec rizoto zahustíme nastrúhaným parmezánom. Podávame s plátkami pečeného jahňacieho mäsa.
