Za tajomstvom plastového obalu: Ako pôvod, pestovanie a dlhá cesta ovplyvňujú kvalitu ovocia a zeleniny, ktoré kupujete

Ako rozpoznať skutočnú čerstvosť a zdravie na vašom tanieri
Ako rozpoznať skutočnú čerstvosť a zdravie na vašom tanieri. Zdroj: Pexels/Jana T. D, Pixabay/JillWellington, yulin_c1002
Reklama

Výskumy napríklad z USA ukazujú, že z každých 100 € utratených u lokálnych pestovateľov zostane v miestnej ekonomike približne 68 €, čo predstavuje významný prínos pre komunitu.

Sezónny kalendár

Na Slovensku, podobne ako v Česku či Rakúsku, sú jasne rozlíšené štyri ročné obdobia, ktoré určujú, aké plodiny sú práve dostupné a čerstvé. Jar prináša koniec zimných zásob, ako sú zemiaky, mrkva či petržlen, a postupne aj prvé jarné zeleniny ako reďkovky či špenát z fóliovníkov. V apríli sa začína sezóna špargle a jarných kapustových plodín, zatiaľ čo máj už poteší medvedím cesnakom, hráškom a domácimi jahodami.

Leto je obdobím bohatej úrody – od jahôd a čerešní v júni, cez maliny, čučoriedky a ríbezle v júli, až po paradajky, cukrovú kukuricu a broskyne v auguste. Ovocie a zelenina z leta obsahuje najviac vitamínov a chutí, a preto sa oplatí časť tejto úrody hneď spracovať zmrazením či sterilizáciou pre zimné mesiace.

Zdroj: Pixabay/hungvina1986

Na jeseň dozrievajú hrozno, hrušky, slivky, tekvice a koreňová zelenina, ktoré sú skvelým zdrojom vlákniny a minerálov. November prináša neskoré odrody jabĺk, orechy a kapustu vhodnú na kvasenie, čím sa zabezpečí dostatok výživy na zimu.

Zima síce neprináša množstvo čerstvého ovocia, no skladované plodiny ako jablká, hrušky, kapusta, karfiol či kel dokážu pokryť výživové potreby. Zimné obdobie možno doplniť aj mrazenými bobuľovinami, ktoré boli v lete čerstvo nazbierané a rýchlo zamrazené, čím sa zachováva ich vysoký obsah antioxidantov.

Ako sa nestratiť pri výbere – čítanie etikiet

Pri nákupe je dôležité venovať pozornosť informáciám na obaloch. Krajina pôvodu potravín je kľúčová, pretože čím bližšie ovocie alebo zelenina boli vypestované, tým kratšia bola ich cesta a vyššia šanca, že zostali čerstvé. Dátum balenia či zberu zase pomáha odhadnúť, ako dlho sú už potraviny skladované. Značky a certifikáty ako „Bio“ alebo „GLOBAL G.A.P.“ svedčia o prísnejších kontrolách a vyššej kvalite pestovania. Ak sa na obale objaví iba označenie „mimo EÚ“ bez presnejšieho pôvodu, je veľmi pravdepodobné, že produkt prešiel dlhšou cestou a vyžadoval viac konzervácie.

1 2
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti