Zabudnite na fastfood: Recept na najlahodnejšie DOMÁCE hranolky, ktorým sa nemusíte vyhnúť ani pri chudnutí

Ilustračné foto. Zdroj: Pixabay/CharlVera, Pexels
Reklama

Traduje sa síce o nich, že patria k mastným, nezdravým jedlám, z ktorých sa priberá, a práve preto by sme ich nemali veľmi často konzumovať.

Kto by ich nemiloval. Hranolky sú jednou z najobľúbenejších príloh na svete. Mnohí si ich dávajú s kečupom, majonézou, ba zaužívaným ochucovadlom sú aj rôzne koreniny, od papriky až po slaninový prášok.

Citróny severu

Traduje sa síce o nich, že patria k mastným, nezdravým jedlám, z ktorých sa priberá, a práve preto by sme ich nemali veľmi často konzumovať.

Pokiaľ si ich pripravíte podľa jednoduchého receptu vo vašej kuchyni, situácia bude úplne iná a navyše máte istotu, z čoho sú hranolky vyrobené, informuje denik.cz.

V dnešnom recepte nielenže pôjde o takmer diétne jedlo, ale chuťou prevýši väčšinu hranoliek, ktoré ste si kedy kúpili v rýchlom občerstvení či v reštaurácii.

Zemiaky sú pre vysoký obsah vitamínu C niekedy nazývané „citrónmi severu“. Ich hľuzy sú pomerne veľmi výživné a nachádzajú rozmanité využitie v kuchyni. Bielkoviny obsiahnuté v zemiakoch majú okrem iného veľmi priaznivé zloženie aminokyselín. Aj vďaka vysokej kvalite bielkovín sa zemiaky stávajú cennou súčasťou výživy.

Čo ale, keď si chcete zo zemiakov pripraviť hranolky, ktoré sú považované za nezdravú prílohu? Vyskúšajte tento recept a žiadneho veľkého prehrešku proti zdravej výžive sa nedopustíte. Z veľkej časti ide len o zemiaky s minimom oleja a soli. Vyhýbať sa im tak nie je nutné ani pri chudnutí.

Príprava najlepších domácich hranoliek

Na prípravu domácich hranoliek sa najlepšie hodia zemiaky varného typu C, čo sú múčne zemiaky s najvyšším obsahom škrobu.

Na jednu porciu počítajte so zhruba 250 gramami zemiakov. Môžeme viesť debatu, či je nutné zemiaky pred krájaním ošúpať, alebo si ich vychutnať aj so šupkou. Pokiaľ ju ponecháte, nezabudnite ju dôkladne umyť. Zemiaky so šupkou budú mať oveľa lepšiu chuť. Navyše, v šupke nájdete množstvo prospešných látok a bez lúpania je príprava o poznanie rýchlejšia

Ako na to:

  1. Najprv zemiaky pozdĺžne nakrájajte na hranolky hrubé asi 8 – 10 milimetrov. Pokiaľ je na šupke či samotnom zemiaku kaz, vykrojte ho.
  2. Hranolky vložte na niekoľko minút do hrnca s dostatočným množstvom studenej vody. Vyplaví sa z nich prebytočný škrob.
  3. Následne hranolky z vody vyberte, prepláchnite čistou vodou a poriadne osušte.
  4. Hranolky zmiešajte s malým množstvom oleja. Na jeden kilogram zemiakov bohato postačí jedna lyžica a menej.
  5. Pridajte korenie, pričom sa príchutiam nekladú medze. Môžu to byť talianske bylinky, červená paprika, korenie a pokojne aj cesnak. Skrátka si ich pripravte tak, ako to máte radi. Práve preto budú vaše hranolky najlepšie na svete. Ale pozor, nesoľte ich, inak potom budú hranolky menej krehké. Rovnako si dajte pozor na zmesi korenia, ktoré bývajú z veľkej časti tvorené práve soľou.
  6. Hranolčeky rovnomerne rozložte na plech pokrytý papierom na pečenie.
  7. Vložte do rúry rozohriatej na maximum, medzi 200 až 230 stupňami Celzia, v závislosti od rúry.
  8. Pečte do zlatista, bude to trvať zhruba polhodinu. Až začnú na povrchu chytať zlatú farbu, hranolky premiešajte, aby boli opečené rovnomerne. Pracujte ale svižne, aby ste zbytočne nestratili teplotu ako hranoliek, tak aj v samotnej rúre.
  9. Po upečení hranolky nezabudnite osoliť.

Domáce hranolky sú naozaj ľahkým jedlom, ktoré zvládne aj začínajúci kuchár. Pri príprave sa hodí mať ostrý nôž, aby krájanie bolo čo najmenej namáhavé. A navyše ľahšie sa vám podarí mať hranolky symetrických veľkostí a tvarov.

Dbajte na to, aby ste zemiaky pred krájaním dostatočne dobre umyli. Hranolky majú byť chrumkavé nie vďaka kúskom hliny.

Možno najťažší okamih je odhadnúť, kedy už sú hranolčeky upečené tak akurát. To sa vám podarí ľahšie najmä vďaka tomu, pokiaľ budete mať hranolky rovnako veľké. Ak si chcete urobiť radosť, investuje do kvalitnejších zemiakov. Hranolky potom budú ešte lepšie chutiť.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac