Mnoho gazdiniek nedá dopustiť na dochutenie polievok či omáčok tradičnou vegetou alebo bujónom. V obchodoch ich nájdete v rôznych príchutiach, ktoré majú za úlohu dodať či zvýrazniť chuť pokrmu. Čo tak ale zabudnúť na chemické prísady a vymeniť ich za prírodné? Pripravte si skvelú domácu zeleninovú kocku.
Bujónové kocky patria k praktickým pomocníkom v kuchyni, ktoré dodávajú alebo zvýrazňujú chuť jedla. Kurací, hovädzí či zeleninový bujón nájdete v mnohých domácnostiach.
Zahusťovadlá, škroby či nebezpečné „éčka“
Supermarkety ponúkajú širokú škálu výrobcov, no je len na nás, či uprednostníme najlacnejšie, ktoré tvoria množstvo soli, prídavných látok a nebezpečných „éčok“, alebo siahnete o niečo hlbšie do peňaženky a vyhnete sa zdraviu škodlivým emulgátorom.
Mnohé zeleninové bujónové kocky kupované v obchode sú vysoko spracované a často obsahujú veľa soli, ktorá môže tvoriť významnú časť hmotnosti kocky. Chuť pochádza z aróm, drožďového extraktu a dehydrovaných zeleninových práškov, nie z dlhého varenia čerstvej zeleniny, píše Express.
Viaceré bujóny môžu tiež obsahovať zahusťovadlá, škroby ako maltodextrín a tuky, ako je palmový olej. Zatiaľ čo tieto kocky dodávajú pôsobivú dávku chuti, domáci vývar sa jednoducho pripravuje dusením čerstvej zeleniny, byliniek a korenín vo vode.
Komplexné chute
Voľba je na každom spotrebiteľovi, avšak viete sa vyhnúť tejto ultraspracovanej potravine aj jednoduchším spôsobom u vás doma. Keď už pripravujete jedlo, prečo neinvestovať čas aj do výroby domáceho a chutného bujónu, ktorý následne môžete ľubovoľne využiť do polievok, omáčok či plniek?
Výroba vlastného vývaru s nízkym obsahom sodíka, bez prísad a bohatého na skutočné, komplexné chute skutočnej zeleniny zmení vašu domácu kuchyňu.
Kulinárski experti zo Serious Eats poukazujú na to, že ak máte čas nazbierať si ingrediencie, „môžete si pripraviť naozaj skvelý zeleninový vývar, ktorý dodá oveľa viac hĺbky a chuti všetkému, čo varíte“.
Zvoľte prísady, ktoré majú špecifické chute
Nemusíte mať obavy, pokiaľ máte málo času, pretože príprava domáceho bujónu zaberie len pár minút. Základom je trochu aromatickej zeleniny a voda. Presná zelenina, ktorú použijete, sa môže líšiť, ale dobrý základ by mal obsahovať mrkvu, cibuľu a cesnak.
Čo sa týka množstva, nie je potrebné presne merať vodu ani zeleninu, len sa uistite, že je vždy dostatok vody na pokrytie nakrájaných položiek.
Ideálnou voľbou sú aj ďalšie zeleniny či bylinky, ktoré dodajú špecifickú chuť, napríklad zeler, petržlenová vňať a tymian, a zo sušených napríklad bobkový list. Užitočným doplnkom je fenikel či pór, ak chcete vytvoriť skutočne intenzívnu zeleninovú chuť. Daniel Gritzer zo Serious Eats však neodporúča používať niektorú z kapustovitých zelenín ako brokolica, kapusta či ružičkový kel.
Recept na jednoduchý domáci bujón
Ingrediencie:
- štyri stredne veľké mrkvy, ošúpané a nahrubo nakrájané,
- štyri stonky zeleru, nahrubo nakrájané,
- dve veľké cibule, nahrubo nakrájané,
- štyri stredne veľké strúčiky cesnaku, roztlačené,
- čerstvá petržlenová vňať,
- tymian a/alebo sušený bobkový list.
Postup:
- Na prípravu 16 porcií vývaru naplňte veľký hrniec s približne 3,8 litrom vody. Pridajte mrkvu, zeler, cibuľu, cesnak a bylinky.
- Vodu priveďte do varu na vysokom ohni, potom znížte teplotu a varte aspoň 20 minút.
- Ak máte čas, môžete vývar variť až 40 minút. Pred použitím vývar preceďte, aby ste odstránili celú zeleninu a zachovali tekutinu.
Hotový vývar môžete rovno pridať k pokrmu, ktorý práve varíte. Pokiaľ ho ihneď nespotrebujete, odporúčame po vychladnutí naliať ho do nádoby (formovač) na ľad a odložiť do mrazničky. Potom už iba stačí pridať zopár kociek ľadového bujónu, ktorý zintenzívni chuť pokrmu a navyše, zamrazený bude mať dlhšiu trvanlivosť.
Niekoľko fanúšikov pridalo aj ďalšie tipy, ktoré vyskúšali v kuchyni. „Pridal som mrkvu, zeler, cesnak, rozmarín a soľ! Nemal som dosť cibule, ale vonia to skvele. Použijem to na polievku z maslovej tekvice,“ dodal.
Ďalší fanúšik receptov navrhol najskôr zeleninu piecť asi hodinu pri teplote 200 stupňov s olivovým olejom, soľou a korením. Potom ju stačí pridať do hrnca s horúcou vodou a korením na 30 minút.