Zamestnanci majú nárok na stravovanie za TÝCHTO okolností. Čo je povinný zabezpečiť zamestnávateľ?

stravovanie, gastrolístky
Ilustračné foto. Zdroj: Pixabay/Hans, TASR/Pavol Zachar
Reklama

Slováci majú oproti Českej republike o niečo navrch, keďže u susedov nie je plošne vytýčená povinnosť pre zamestnávateľa, aby finančne prispieval na stravovanie pracujúceho.

Zamestnávatelia na Slovensku majú zo zákona povinnosť zabezpečiť pre zamestnanca teplé jedlo počas pracovnej zmeny. Základnou podmienkou, po ktorej mu prináleží jedlo, je, aby pracovník v daný deň odpracoval najmenej štyri hodiny.

Kedy máte nárok na stravu?

Pokiaľ pre lekárske vyšetrenie či iné vzniknuté okolnosti bude zmena v kratšom trvaní než štyri hodiny, nárok na stravu zamestnancovi neprislúcha.

Iná situácia nastáva pri dlhších zmenách v trvaní viac než 11 hodín, kedy vám zamestnávateľ môže zaistiť ďalšie jedlo alebo príspevok na stravu navyše.

Ako dodáva portál money.sk, zabezpečenie stravy sa týka iba zamestnancov, ktorí majú uzavretý pracovný pomer so spoločnosťou. Iným môže byť stravovanie zabezpečené na dobrovoľnej báze.

Slováci majú oproti Českej republike o niečo navrch, keďže u susedov nie je plošne vytýčená povinnosť pre zamestnávateľa, aby finančne prispieval na stravovanie pracujúceho, píše portál peniaze.sk.

Zamestnancom môže byť zabezpečené stravovanie viacerými spôsobmi:

  • poskytnutie jedla vo vlastnom stravovacom zariadení,
  • poskytnutie jedla v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa,
  • poskytnutie stravovacích poukážok/lístkov, čo sa podľa zákona realizuje prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá je oprávnená na poskytovanie stravovacích služieb

Štvrtou možnosťou je náhrada pre zamestnanca v prípade, že spoločnosť nedisponuje vlastným stravovacím zariadením a ani nie je zmluvne dohodnutá so sprostredkovateľom na donášku jedla.

Pracujúci si môže vybrať gastrolístok, ktorého minimálna hodnota od 1. apríla 2025 bude 6,60 eura, a na ktorú zamestnávateľ prispieva sumou najmenej 3,63 eura (čo predstavuje 55 % zo 6,60 eura), dodáva danovecentrum.sk.

Okrem minimálnej hodnoty je stanovená aj maximálna suma, ktorou vám zamestnávateľ prispieva na stravovací lístok. Od apríla 2025 bude horná hranica predstavovať sumu 4,84 eur.

Alternatívou ku gastrolístku je peňažný príspevok na stravovanie. Zamestnanec si svoj výber môže zmeniť najskôr za 12 mesiacov.

Výška príspevku na stravovanie pre zamestnanca sa počíta ako 75 percent zo sumy stravného, ktorá sa poskytuje pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín. (8,8 * 0,75 = 6,60 eura).

Sumy stravného pre jednotlivé časové pásma sa od 1. apríla 2025 ustanovujú vo výške:

  • 8,80 eura pre časové pásmo 5 až 12 hodín,
  • 13,10 eura pre časové pásmo nad 12 hodín až 18 hodín,
  • 19,50 eura pre časové pásmo nad 18 hodín.

Dĺžka prestávky na konzumáciu jedla

Zabezpečovanie stravy či poskytnutie finančného príspevku by malo zodpovedať štandardom, ktoré zahŕňajú jedno teplé hlavné jedlo a k tomu nápoj. Stravu je potrebné zabezpečiť pracujúcim vo všetkých zmenách, vrátane nočných.

Pokiaľ zmena zamestnanca trvá viac než 6 hodín, získava nárok na prestávku v dĺžke 30 minút. V prípade mladistvých pracujúcich sa totožná dĺžka prestávky poskytuje pri zmene dlhšej než 4,5 hodiny.

Pri pracovných činnostiach, ktoré nie je možné prerušiť, musí nadriadený zabezpečiť na stravovanie primeraný čas. Doba stravovania sa nezarátava do pracovného času s výnimkou činností, ktoré musia fungovať bez prerušenia. Taktiež sa pauza neposkytuje na začiatku alebo konci zmeny.

Existujú aj výnimky, pri ktorých sa zabezpečenie stravy alebo hradenie nákladov upravuje osobitým spôsobom. Týka sa to pracovníkov:

  • ktorým je poskytnutý finančný príspevok na stravovanie,
  • ktorí vykonávajú prácu vo verejnom záujme v zahraničí,
  • ktorí sú na pracovnej ceste, ale na svojom pracovisku neodpracovali viac ako 4 hodiny.

Zamestnávateľ je povinný prispievať peňažným príspevkom aj pre zamestnanca:

  • ktorého charakter a podmienky práce neumožňujú sa vzdialiť z miesta pracoviska a zakúpiť si obed
  • ktorému nedokáže zamestnávateľ zabezpečiť stravu, keďže sa napríklad v blízkosti pracoviska nenachádza žiadne stravovacie zariadenie
  • ktorého zdravotné znevýhodnenie potvrdené špecialistom nedovoľuje žiadnu ponúkanú možnosť stravovania zamestnávateľom
  • ktorý vykonáva prácu z domu, respektíve teleprácu a zamestnávateľ mu neposkytne stravu ani za týchto okolností, prípadne by poskytnutie stravy bolo v rozpore s charakterom domácej práce či telepráce
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Ekonomika a biznis