Zázrak alebo kalorická bomba? Pravda o kešu orieškoch, ktorú vám nikto nepovedal!

oriešky, kešu
Ilustračný obrázok. Zdroj: Canva/maxlashcheuski, Getty Images/fotokris
Reklama

Kešu oriešky patria medzi najobľúbenejšie orechy na svete – a niet sa čomu čudovať. Ich jemne maslová konzistencia a harmonická sladko-slaná chuť z nich robia perfektné občerstvenie i cennú ingredienciu v kuchyni. Nájdeme ich v kari omáčkach, dezertoch, šalátoch aj výživných smoothie. No hoci sú výživovo hodnotné, ich konzumácia si vyžaduje istú mieru opatrnosti.

Pôvodne pochádzajú z Brazílie, kde rastú na vysokých stromoch dosahujúcich až 15 metrov, píše portál Geneseo repulic. Tieto stromy však potrebujú čas – prvé plody prinášajú až po troch rokoch a ich komerčné využitie sa začína spravidla až po ôsmich rokoch. Dnes sa kešu oriešky pestujú aj v Indii, Vietname, Nigérii či na Filipínach, ktoré patria medzi najväčších producentov.

Zaujímavosťou je, že samotný orech rastie zo spodnej časti tzv. kešu jablka – šťavnatého plodu, ktorý sa v niektorých krajinách tiež konzumuje. Predtým, ako sa oriešky dostanú na náš stôl, prechádzajú procesom sušenia, lúskania a tepelného ošetrenia, pretože surové kešu obsahujú toxickú látku, ktorá by mohla byť škodlivá.

Nutričné poklady ukryté v každom kúsku

Kešu sú výživovou bombou – obsahujú kvalitné rastlinné bielkoviny, vlákninu, ako aj dôležité minerály ako horčík, železo a zinok. Vďaka svojmu zloženiu podporujú imunitu, zdravie srdca a pomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi. Navyše sú bohaté na antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením. Nutričné poradkyne ako Kristen Smith a Amy Goodson vyzdvihujú aj prítomnosť zdravých tukov, ktoré pomáhajú znižovať hladinu „zlého“ cholesterolu a znižujú riziko srdcovo-cievnych ochorení.

Ako zaradiť kešu do svojho jedálnička?

Hoci sú kešu zdravé, ich kalorická hodnota nie je zanedbateľná – približne 16 až 18 orieškov obsahuje vyše 150 kalórií. Preto je dôležité pristupovať ku konzumácii s mierou.

Tipy, ako si vychutnať kešu s rozumom:

  • Pridajte hrsť orieškov do rannej ovsenej kaše alebo jogurtu.
  • Obohaťte nimi zeleninový šalát o príjemnú chrumkavosť.
  • Rozmixujte ich do smoothie, čím získate krémovejšiu konzistenciu.
  • Použite ich pri pečení ako doplnok do koláčov či zdravých tyčiniek.

Ak netrpíte alergiou na orechy alebo nemáte problémy s obličkami, malé množstvo kešu vám môže priniesť viacero benefitov. Odborníci odporúčajú vyberať si nesolené, prípadne nepražené druhy – tie totiž neobsahujú nadbytočný sodík či pridaný cukor.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti