Zber, sušenie a domáce spracovanie šípok. Ako VYŤAŽIŤ maximum z najcennejších jesenných plodov?

Zdroj: Canva
Reklama

Šípky patria medzi najcennejšie plody jesene a ich zdravotné benefity sú nespochybniteľné. Sú bohatým zdrojom vitamínu C, antioxidantov a ďalších látok, ktoré pôsobia protizápalovo, podporujú imunitu a prispievajú k celkovej vitalite organizmu. Správna príprava plodov však začína už pri zbere a pokračuje vhodným sušením a skladovaním.

Najvhodnejší čas na zber šípok je od septembra do novembra, ideálne tesne pred prvými mrazmi, kedy sú najbohatšie na vitamín C. Po miernych mrazoch sú plody síce sladšie, no obsah vitamínu C sa znižuje. Pri zbere je dôležité vyberať zdravé, pevné plody bez známok plesne alebo hniloby. Zároveň sa odporúča vyhýbať frekventovaným cestám, priemyselným zónam či miestam s vyšším znečistením a uprednostniť okraje lesov, lúky, pasienky či vidiecke oblasti. Informuje o tom portál vysetrenie.zoznam.sk.

Sušenie šípok – kľúč k zachovaniu živín

Sušenie je rozhodujúce, aby šípky zachovali maximum výživných látok:

  • Očistenie: Šípky umyte v studenej vode a osušte. Stopky a kališné lístky môžete odstrániť pred alebo po sušení.
  • Sušenie na vzduchu: Najšetrnejší spôsob – rozložte šípky v jednej vrstve a nechajte ich sušiť 10–20 dní na suchom, teplom a dobre vetranom mieste.
  • Sušenie v rúre: Nastavte teplotu max. 50 °C a dvierka nechajte pootvorené, plody pravidelne premiešavajte. Vyššie teploty ničia vitamín C.
  • Sušenie v sušičke: Najrýchlejší spôsob – teplota 40–45 °C, proces 6–10 hodín. Správne usušené šípky sú tvrdé, tmavočervené a pri prelomenej šupke chrupnú.

Skladovanie a ďalšie spracovanie

Po usušení ich uskladnite v papierových, plátených vreckách alebo sklenených nádobách na chladnom a tmavom mieste. Takto vydržia až jeden rok.

Šípky možno spracovať rôznymi spôsobmi:

  • Šípkový čaj: Po usušení podrvte šípky, zalejte vodou max. 80 °C a lúhujte 10–20 minút.
  • Šípkový džem alebo lekvár: Čerstvé šípky povarte, prepasírujte a varte s minimom cukru alebo s medom po vychladnutí.
  • Šípkový sirup: Rozvarte šípky, preceďte, pridajte cukor a krátko povarte. Výborný pri nachladnutí.
  • Šípková tinktúra: Sušené šípky zalejte kvalitným alkoholom a nechajte 30 dní lúhovať.
  • Šípkový prášok: Pomleté šípky používajte do smoothies, jogurtov alebo kaší.

Zdravotné benefity šípok

Šípky sú nielen chutné, ale aj mimoriadne prospešné:

  • vysoký obsah vitamínu C
  • prírodný antioxidant
  • podpora imunity a trávenia
  • pôsobenie proti zápalom
  • vhodné pri kašli a prechladnutí
  • podpora zdravia kĺbov vďaka obsahu galaktolipidov

Šípky tak predstavujú jednoduchý a dostupný spôsob, ako podporiť zdravie a vitalitu organizmu počas jesene a zimy.

Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Kanal 1
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti