Zdena Studenková dáva svoju vášeň vo varení patrične najavo. Dôkazom sú nielen jej skvelé recepty či účasť v šou Tajomstvo mojej kuchyne, ale aj fakt, že pred tromi rokmi vydala aj svoju vlastnú kulinársku knihu plnú chutných i rodinných receptov.
Lásku do varenia má už od svojich útlych rokov. Odvtedy zažila aj mnoho pokazených pokusov. Ako rada spomína, ako dieťa raz vložila bublaninu do rúry a odišla sa bicyklovať. Keď sa vrátila, čakala ju len čierna hmota a nie lahodná bublanina. Teraz však na rovinu hovorí, že je výbornou kuchárkou. Dôkazom je aj fakt, že v roku 2022 vydala svoju kuchársku knihu s názvom Aj varenie je umenie.
V rozhovore pre Varechu dávnejšie Zdena Studenková priznala, že keby mala niekedy jesť jedlo z benzínky či vývarovne, poľutovala by sa: „Pre mňa je varenie zábava a relax. Poľutovala by som sa, keby som sa musela ísť najesť na benzínku alebo do nejakej vývarovne. Aj keď idem na filmovačku, radšej si do škatuliek zoberiem svoje jedlo, ako by som mala jesť tam.“
Rovnako prezradila, že vareniu sa aktívnejšie venuje už od jej štrnástich rokov. „Keď som mala štrnásť, varila som už kompletné jedlá, mama sa so mnou veľmi nepárala. Išla na dovolenku so svojím ďalším manželom, samozrejme, ja som s nimi ísť nechcela, a tak si ma mama posadila a nadiktovala mi recepty na jedlá, ktoré som mala rada. Dala mi peniaze a povedala mi, že keď si ich prejem hneď v prvý deň, na ostatné mi nezostane a potom už nebudem mať čo jesť. Ale keď budem hospodáriť, tak si z tých peňazí každý deň navarím. Takto ma hodila do vody a zvládla som to bez problémov,“ spomína.
Varenie si stále užíva
Zdena Studenková rada spomína aj na svoje prvé pokusy. Ako sama hovorí, problém jej kedysi robila aj stará dobrá zápražka. „Moje prvé pokusy neboli jednoduché – veď taká zápražka poriadne zamotá hlavu aj skúsenej kuchárke, ale viac-menej úspešne som vtedy vyskúšala všetky recepty.“
Pre denník Sme si dávnejšie spomenula aj na jej babičku, ktorá bola v ich rodine výbornou kuchárkou: „Babička bola veľmi dobrá a pracovitá osoba a čo si pamätám, najlepšia kuchárka na svete. Keď som ráno odchádzala do školy, nikdy sa nezabudla opýtať: ,Zdenka, čo chceš na obed?‘ No a ja som si vybrala. Nič jednoduché. Napríklad fazuľovú polievku so širokými slížami, lyžica v nich musela stáť. Alebo parené buchty s marhuľovým lekvárom, posypané makom a poliate roztopeným maslom.“
Ako sama hovorí, nič ju nebaví tak, ako ju baví varenie. „Už ma nič nebaví tak veľmi ako varenie – všetko ostatné je iba zdrojom obživy a prostriedkom na to, aby som si mohla nakúpiť kvalitné suroviny, koreniny, hrnce, varechy,“ priznala herečka.
Zapekaná cuketa podľa Zdeny Studenkovej
Chutný a zdravý recept od Zdeny Studenkovej sú aj plnené cukety. Tento recept pochádza z knihy Aj varenie je umenie.
Ingrediencie:
- 3 cukety
- 1 – 2 ks taveného syra
- 4 – 5 čerstvých rajčín alebo 1 konzerva
- 100 g syra Eidam
- 1 kúsok škorice
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice oleja
- soľ
- vegeta
- petržlenová vňať alebo iné čerstvé bylinky
Postup:
- Umyté cukety rozkrojte po dĺžke na polovičku a dužinu vydlabte pomocou lyžice, čím vytvoríte tzv. cuketové lodičky.
- Takto pripravené cukety vložte do zapekacej misy a poriadne ich osoľte a posypte vegetou.
- Na dno cuketových lodičiek natrite tavený syr.
- Nechajte cukety chvíľu odležať a medzitým si pripravte plnku.
- Na oleji poduste cesnak, paradajky a vydlabanú dužinu z cukety. Posypte to kúskom škorice a dochuťte bylinkami.
- Plnkou následne naplňte cuketu.
- Na záver ich posypte nastrúhaným syrom a dajte do trúby, kým nebudú hotové.