Herecká ikona miluje jedlo, ktoré spája. V kuchyni našla relax, lásku k tradíciám aj spomienky na detstvo.
Už v detstve vedela, čo je dobré
Zdena Studenková nie je len filmová a divadelná hviezda, ale aj zanietená kuchárka. K vareniu ju to ťahalo už ako malé dievča, svoju prvú bublaninu sa pokúsila pripraviť už ako deväťročná, a o pár rokov neskôr sa pustila aj do pečenia. Jedlá pre ňu nie sú len výživou, ale predovšetkým zážitkom.
Domáce je zdravé a duši blízke
Herečka si zakladá na tom, aby vedela, čo na tanier servíruje. „Hovorím, že zdravé jedlo je také, ktoré je pripravené doma a viem, z čoho ho uvarím,“ povedala pre portál Varecha. Pre Plusku priznala, že varenie je pre ňu rituál, ktorý ju upokojuje a prináša jej radosť: „Pre mňa je varenie veľmi upokojujúca záležitosť. Je to rituál, ktorý je naozaj potrebný, lebo dobré jedlo spája.“
Obľúbená babičkina pochúťka
Jedným z pokladov jej rodinného receptára je nadýchaná plnka, ktorú zdedila po svojej starej mame. Zamilovala si ju už ako dieťa a dodnes ju považuje za neodmysliteľnú súčasť sviatočného stola. „Plnka na tanieri vynikajúco dopĺňa akékoľvek mäso. Je chutnou súčasťou každej studenej misy,“ prezradila vo svojej knihe Aj varenie je umenie.
Recept na Babičkinu plnku podľa Zdeny Studenkovej
Ingrediencie:
- 10 rožkov
- 100 g oravskej slaniny
- 150 g nasekaných mandlí
- 1 cibuľa
- 5 vajec
- petržlenová vňať
- čierne korenie
- mlieko podľa potreby
Postup:
- Rožky nakrájame a zalejeme zmesou mlieka so žĺtkami.
- Pridáme opečenú slaninu, na nej osmaženú cibuľu, mandle, vňať a korenie.
- Vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a jemne vmiešame do zmesi.
- Pečieme vymastenom plechu 45 až 60 minút dozlatista.
Zdenina rada na záver
Dobré jedlo je podľa nej viac než len recept. Je to spomienka, láska, starostlivosť. A práve v babičkinej plnke sa to všetko spája do dokonalej chuti.