Zdravé chute po päťdesiatke: Tekvicová kaša podľa Oľgy Belešovej s tvarohom ako výživné pohladenie na dušu

Oľga Belešová
Oľga Belešová. Zdroj: FB/Oľga Belešová,Freepik
Reklama

S pribúdajúcimi rokmi sa mnohé ženy začnú viac zamýšľať nad tým, čo vkladajú do svojho tela. Inak tomu nebolo ani u herečky Oľgy Belešovej, ktorá po päťdesiatke odmietla len pasívne sledovať, ako jej hmotnosť stúpa. Rozhodla sa urobiť si v stravovaní poriadok a zamerať sa na rovnováhu, kvalitu a pravidelnosť.

Jej nový režim spočíva v tom, že si dopraje len tri jedlá denne, pričom medzi nimi dodržiava päťhodinové pauzy bez akéhokoľvek maškrtenia. Celý deň si telo zavlažuje čistou vodou z vodovodu – každý deň vypije približne dva litre. Cieľom jej stravovania nie je len nepribrať, ale predovšetkým dopriať organizmu všetky potrebné živiny. Píše portál Varecha.sk.

„Nechcela som po päťdesiatke už len priberať. Myslím si, že nie je nevyhnutné byť tučná a chorá. Až 80 percent podielu na našej nadváhe má vraj strava. Mne sa to potvrdilo. Mám 56 rokov, 54 kilogramov a stúpa mi stále iba ten vek. Jem iba trikrát denne, medzi jedlami dodržujem prestávku päť hodín, keď nepojedám nič, celý deň pijem čistú vodu z vodovodu – dva litre denne. Dbám na to, aby každé jedlo obsahovalo dostatok bielkovín, sacharidy, zeleninu, ako dezert jem ovocie. Aktuálne potrebujem znížiť cholesterol, takže si dávam pozor na príjem tukov,“ hovorí Oľga.

Vo svojom jedálničku sa nevzdala ani ovocia, ktoré si dopraje ako dezert. Rovnako nerezignovala ani na zeleninu, ktorú šikovne zakomponováva do jednoduchých, no výživných jedál.

Oľga Belešová. Zdroj: FB/Oľga Belešová

Jej recepty sú pritom nenáročné na čas aj zručnosti – kuchyňu navštevuje len v nevyhnutných prípadoch, pretože sama o sebe tvrdí, že nepatrí medzi vášnivé kuchárky. Varí trikrát denne, no vždy s cieľom pripraviť si niečo zdravé, rýchle a zároveň chutné.

Jedným z jej obľúbených receptov je výživná a jemne sladká tekvicová kaša s tvarohom. Tento pokrm je dôkazom toho, že zdravé jedlo môže byť zároveň aj potešením pre chuťové poháriky. Pripraviť ho zvládne aj ten, kto v kuchyni nemá veľa skúseností – hotový je za pár minút a výsledok poteší nielen tých, ktorí dbajú na výživu, ale aj všetkých milovníkov jemne sladkých raňajok či večerí.

Výživná tekvicová kaša podľa Oľgy Belešovej

Na prípravu je potrebných len zopár ingrediencií:

  • 120 gramov tekvice Hokkaido
  • 4 polievkové lyžice ovsených vločiek
  • 3 polievkové lyžice odtučneného hrudkovitého tvarohu
  • 5 pekanových orechov
  • 1 a 1/4 kocky horkej čokolády s obsahom kakaa 75 %
  • 2 čajové lyžičky javorového sirupu

Postup je jednoduchý:

Tekvica sa ošúpe, nakrája na malé kocky a uvarí do mäkka. Medzitým sa ovsené vločky zalejú horúcou vodou, aby zmäkli. Následne sa spolu s uvarenou tekvicou a tvarohom vložia do vyššej nádoby a rozmixujú ponorným mixérom na hladkú kašu.

Ak sa zmes zdá príliš hustá, je možné ju jemne zriediť trochou vody. Hotová kaša sa potom preloží do misky a dochutí kúskami horkej čokolády, javorovým sirupom a nasekanými pekanovými orechmi.

Výsledkom je jedlo, ktoré v sebe spája vlákninu, bielkoviny aj zdravé tuky, pričom si zachováva príjemnú, jemne sladkú chuť. Takáto kaša predstavuje ideálny spôsob, ako sa stravovať výživne, no bez zbytočnej námahy.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti