Kakao nie je len obľúbenou ingredienciou čokolády. Najnovší výskum ukazuje, že látky v kakaových bôboch môžu mať významný zdravotný prínos, najmä pre starších ľudí. Podľa vedcov môže pravidelné užívanie kakaového extraktu pomáhať spomaľovať proces starnutia a chrániť srdce pred chorobami.
Flavanoly obmedzujú zápal
Medzinárodný tím vedcov skúmal účinky kakaového extraktu u seniorov nad 60 rokov. Zamerali sa na flavanoly – látky prirodzene sa vyskytujúce v kakau, zelenom čaji, jablkách či hrozne. Štúdia ukázala, že pravidelný príjem týchto látok pomáha obmedzovať zápal v tele, ktorý sa s vekom zhoršuje. Odborníci tento proces nazývajú inflammaging a spája sa s viacerými chorobami, od srdcovocievnych problémov až po Alzheimerovu chorobu.
Výsledky dvojročného výskumu
Do štúdie sa zapojilo 598 zdravých seniorov. Polovica z nich užívala denne 500 miligramov kakaového extraktu, druhá polovica dostávala placebo. Po dvoch rokoch sa ukázalo, že skupina s kakaovým doplnkom mala pomalší nárast zápalového proteínu hsCRP, ktorý je spojený so zvýšeným rizikom srdcovocievnych ochorení.
Predchádzajúca rozsiahla štúdia pritom naznačila, že seniori užívajúci kakaové doplnky mali až o 27 percent nižšie riziko úmrtia na srdcovocievne ochorenia.
Kakao nie je zázračná medicína
Vedci upozorňujú, že kakao nemôže nahradiť zdravý životný štýl. Najlepšie účinky dosiahne kombinácia pestrej rastlinnej stravy a aktívneho pohybu. Doplnky s kakaovým extraktom však môžu byť užitočným doplnkom pri prevencii zápalu a ochrane srdca.