Zelenina, ktorú väčšina obchádza, je vitamínovou BOMBOU a znižuje cholesterol. Je lacná a jednoduchá na prípravu

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik/lanass, gpointstudio, fentonroma143
Reklama

Hľadáte zdroj vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré môžu podporovať funkciu srdca, posilňovať kosti a dokonca znižovať hladinu cholesterolu? Na pultoch obchodov sa skrýva zelenina, ktorú mnohí obchádzajú, no je studnicou dôležitých látok pre telo.

V časoch, keď si kardiovaskulárne choroby vyberajú čoraz väčšiu daň, sa oplatí siahnuť po prírodných spôsoboch ochrany vášho zdravia.

Zlá životospráva

Aj na Slovensku sa vyskytuje veľa prípadov srdcovo-cievnych ochorení, ktoré vznikajú aj vďaka podceňovaniu preventívnych prehliadok u všeobecného lekára. Okrem toho ich spôsobuje aj nezdravý životný štýl – teda málo pohybu a nezdravá strava. Tie vedú k nadváhe až obezite, informuje TASR.

Hodnoty normálneho systolického („horného“) krvného tlaku sa pohybujú v rozpätí 120 – 130 mmHg. a diastolického („dolného“) krvného tlaku v rozpätí 70 – 80 mmHg. Tlak by ste si mali merať v pokoji, v sede s opretým chrbtom a s podopretou hornou končatinou, na ktorej si ho meriate. Vykonať by ste mali minimálne dve merania a pokiaľ je ich odchýlka pri systolickom tlaku vyššia ako 10, meranie zopakujte.

Cieľové hodnoty cholesterolu, konkrétne ide o LDL cholesterol (nazývaný tiež „zlý“ cholesterol), by mali mať zdraví ľudia bez zvýšeného rizika kardiovaskulárnych ochorení pod 3 mmol/l. Tí, ktorí už ale majú vyššie riziko týchto ochorení (napríklad majú vysoký tlak, trpia cukrovkou, už prekonali infarkt a pod.), by ho mali mať ešte nižší (podľa stupňa rizika pod 2,6 mmol/l, prípadne pod 1,8 mmol/l alebo ešte nižšie).

Bohatá na vitamíny

Ak do svojho jedálnička hľadáte ďalšiu zdravú zeleninu, okrem kelu či rukoly vyskúšajte savojskú kapustu. Lacná a jednoduchá na prípravu, všestranne použiteľná v kuchyni, ktorú poznáme aj pod názvom hlávková kapusta či kel.

Práve jar je vhodný čas na trvalé zaradenie do vášho každodenného jedálnička, píše Polsat News. Možno na svoju popularitu u konzumentov ešte čaká, no už teraz sa dá povedať, že si pri najbližšom nákupe zaslúži vašu pozornosť.

Jej zvráskavené listy obsahujú množstvo vitamínu K, C a B6, ako aj kyselinu listovú (vitamín B9), vápnik, draslík a vlákninu. Vďaka tomuto zloženiu má protizápalové účinky, podporuje regeneráciu tela a posilňuje imunitný systém.

kel
Ilustračné foto. Zdroj: Freepik/EyeEm

Podľa USDA FoodData Central v tabuľkách zloženia a výživových hodnôt obsahuje 100 g kapusty savojskej približne:

  • 27 kalórií,
  • 2 g bielkovín,
  • 0,1 g tuku,
  • 6,1 g sacharidov,
  • 2,5 g vlákniny.

Medzi najdôležitejšie vitamíny a minerály, ktoré táto nenápadná zelenina poskytuje telu, patria:

  • vitamín C – 31-35 mg,
  • vitamín K – 68-77 µg,
  • kyselina listová – 78 µg,
  • vápnik – 50-60 mg,
  • draslík – 230-250 mg,
  • horčík – 14 mg.

Ľahká, sýta a nízkokalorická

To, čo skutočne odlišuje savojskú kapustu od inej zeleniny, je jej vplyv na zdravie krvného obehu. Antioxidanty, ktoré obsahuje, chránia cievy pred poškodením a vysoký obsah vlákniny pomáha udržiavať normálnu hladinu cholesterolu. Pravidelná konzumácia kapusty môže znížiť riziko aterosklerózy a infarktu.

Hlávková kapusta funguje v tele ako čistič – vláknina viaže prebytočný zlý cholesterol (LDL) a podporuje jeho vylučovanie z tela. Dôležité je, že táto rastlina tiež podporuje zvýšenie hladiny takzvaného dobrého cholesterolu (HDL).

Vďaka tomu pravidelná konzumácia tejto kapusty prispieva k udržaniu zdravej rovnováhy lipidov v krvi bez vedľajších účinkov typických pre liečivá.

Vysoký obsah vitamínu K robí z kapusty savojskej ideálneho spojenca v boji za silné kosti. Podporuje vstrebávanie vápnika a jeho ukladanie v kostnom tkanive, čo znižuje riziko osteoporózy. Okrem toho má horčík prítomný v kapuste priaznivý vplyv na fungovanie nervového systému, pomáha znižovať stres a zlepšovať koncentráciu.

Kapusta savojská je ľahká, sýta a nízkokalorická, vďaka čomu je ideálna pre diéty na chudnutie. Zároveň je jej cena prijateľná, najmä počas sezóny rastu. V kuchyni sa dá využiť mnohými spôsobmi – do šalátov, dusených pokrmov.

Na rýchlu prípravu savojskej kapusty na panvici jednoducho nakrájajte polovicu hlavy a opečte ju na olivovom oleji (alebo masle či margaríne) s cesnakom. Pridajte soľ, korenie a trochu citrónovej šťavy. Duste niekoľko minút, kým listy nezmäknú. Je perfektná ako ľahký a sýty obed alebo ako zeleninový doplnok ku klasickej večeri.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zdravie