Zeleninová polievka podľa Iva Gogála: Aká je jeho TAJNÁ ingrediencia na ozvláštnenie jedálnička?

Ivo Gogál, polievka, recept
Ivo Gogál momentálne hviezdi v obľúbenom seriáli Sľub. Ilustračný obrázok. Zdroj: Pexels/RDNE Stock project; Facebook/Teleráno; reprofoto YouTube/Televízia JOJ
Reklama

Ivo Gogál, známy slovenský herec, sa už od detstva venoval tomu, čo ho najviac bavilo. Prvýkrát sa na javisku predstavil ako šesťročný, pričom pochádza z umeleckej rodiny – jeho matka bola režisérka a otec herec aj režisér.

Dnes je Gogál známy najmä svojím charakteristickým hlasom, ktorý často počuť v dabingu, no stále sa objavuje aj na divadelných doskách či v televízii. Okrem herectva sa viackrát prezentoval aj svojimi kuchárskymi schopnosťami, píšu Dobré noviny. Po zdravotných komplikáciách musel výrazne upraviť svoj jedálniček – vylúčil ťažké a nezdravé jedlá a začal preferovať ľahšie, zdravšie alternatívy, ako sú ryby a zelenina.

Pravidelne konzumuje zdravé jedlá, vyhýba sa pšeničným produktom a do svojho režimu zaradil aj tradičné domáce odvary, uviedol v rozhovore pre SME. V relácii Tajomstvo mojej kuchyne zaujal divákov prípravou svojej originálnej zeleninovej polievky, ktorú nazval Gogálovica. Tento pokrm je bohatý na rôzne druhy zeleniny a je pripravený tak, aby bol nielen chutný, ale aj prospešný pre zdravie.

Recept na zeleninovú Gogálovicu:

Zdroj: Unsplash/Victoria Shes

Budete potrebovať:

  • 1 stredná cibuľa
  • 1 menší pór
  • 1 stredná cuketa
  • alebo 2 veľké mrkvy
  • 1 menšia cvikla (nastrúhaná nahrubo)
  • 1 malý zeler
  • 1 stredne veľký paštrnák
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 ml smotany na varenie
  • 1 liter vývaru
  • kúsok masla
  • 2 čajové lyžičky olivového oleja
  • 1 polievková lyžica hnedého cukru
  • soľ
  • čierne korenie
  • 2 bobkové listy
  • 1 čajová lyžička rasce
  • kúsok feferónky
  • hrsť ovsených vločiek
  • hoblinky parmezánu

Postup:

  1. Všetku zeleninu nakrájajte na malé kúsky. V hrnci rozohrejte maslo s olivovým olejom, pridajte trochu soli a cukor, a krátko orestujte.
  2. Pridajte bobkový list a následne všetku zeleninu. Dochutite soľou, rascou, čiernym korením a feferónkou.
  3. Zmes miešajte ešte asi 10 minút, potom ju zalejte horúcim vývarom a varte približne 15 minút.
  4. Prilejte smotanu a polievku rozmixujte ponorným mixérom, aby bola hladká a hustejšia.
  5. Nakoniec prisypte ovsené vločky, prikryte a nechajte odstáť aspoň 5 až 10 minút.

Výsledkom je výživná a chutná polievka, ktorá poteší nielen milovníkov zdravého stravovania, ale aj všetkých, ktorí si radi pochutnajú na domácej zeleninovej klasike. Prajeme vám dobrú chuť!

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Recepty