Herec a moderátor Peter Marcin sa v relácii Tajomstvo mojej kuchyne pochválil jednoduchým a rýchlym receptom, ktorý zvládne podľa neho aj úplný začiatočník. S humorom sebe vlastným uviedol, že varenie by malo byť predovšetkým rýchle – ideálne také, aby sa do neho pustili aj muži, ktorí inak do kuchyne často nezablúdia.
Marcin si pre divákov pripravil jedlo, ktoré mu je srdcu blízke, zemiakovú babu. Ako prezradil, inšpiráciou mu bola jeho manželka, ktorá recept pôvodne vytvorila. Hoci sa rád pasuje za spolutvorcu, s úsmevom priznal, že skôr pôsobil ako ochutnávač a poradca. Výsledkom je však chutná a vylepšená verzia tradičného pokrmu, na ktorú teraz nedá dopustiť.
Základom podľa Marcina je výrazná cesnaková chuť. Ak niekto nemá cesnak rád, odporúča mu s týmto jedlom radšej neexperimentovať. Jeho slová naznačovali, že ide o jedlo, ktoré nasýti celú rodinu naraz, a zároveň vyrieši večný problém pri vyprážaní placiek, keď jedna ešte nedopečená horí na panvici, zatiaľ čo druhá už mizne z taniera.
Herec tiež zaspomínal na svoje detstvo, keď im túto pochúťku pripravovala stará mama z Liptova. Recept, ktorý si dlho nechával len pre seba, teraz ponúka aj verejnosti.
Zemiaková baba podľa Petra Marcina
Suroviny:
- 1 kg zemiakov
- 3 vajcia
- 1 až 2 cibule
- cesnak podľa chuti (čím viac, tým lepšie)
- 4 polievkové lyžice bravčovej masti
- hladká múka
- majoránka
- rasca
- soľ a korenie
Postup:
- Zemiaky nastrúhame najemno, aby nevznikali hrudky.
- Pridáme prelisovaný cesnak a nadrobno nakrájanú polovicu cibule.
- Zmes dobre premiešame a postupne doplníme soľ, korenie a vajcia.
- Dochutíme štedrou dávkou majoránky a podľa potreby prisypávame múku, kým nevznikne kompaktné cesto.
- Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Medzitým si plech dôkladne vytrieme bravčovou masťou a vylejeme naň pripravené cesto.
- Pečieme na 180 stupňoch približne 40 minút.
- Po upečení cesto vyberieme, plech opäť natrieme masťou a zemiakovú babu doň vložíme opačnou stranou. Dopekáme ešte 15 minút.
Dobrú chuť!