Nie je žiadnym tajomstvom, že ľudia vo všeobecnosti plytvajú jedlom. Predovšetkým ide o ovocie a zeleninu, ktorá je čerstvá a pripravená na okamžité konzumovanie.
Podľa najnovších prieskumov Briti najčastejšie vyhadzujú hnijúce zemiaky. S rovnakým problémom sa potykajú aj mnohí Slováci. Témou sa zaoberala aj Vlatka Lake, expertka na skladovanie, ktorá poskytla niekoľko tipov, ako správne skladovať zeleninu.
„Zemiaky, či už domáce alebo kúpené v obchode, potrebujú správne skladovanie, aby sa zabránilo ich vyklíčeniu, zmäknutiu alebo splesniveniu,“ vysvetlila Lake pre portál express.co.uk. Podľa expertky najdlhšie vydržia, ak sa skladujú na chladnom, suchom a tmavom mieste, pretože vystavenie svetlu a vlhkosti môže spôsobiť hnilobu.
Odkladané zemiaky musia byť dobre vetrané, preto expertka radí vyhnúť sa používaniu vzduchotesných nádob na skladovanie. „Predtým sa hovorilo, že by sme zemiaky nemali uchovávať v chladničke, pretože existovali obavy, že by to mohlo viesť k prebytočným cukrom v zemiakoch, ktoré sa potom pri varení premenia na akrylamid – látku, ktorá je spojená s rizikom rozvoja rakoviny,“ dopĺňa Kate Hall, odborníčka na potraviny.
Nový výskum teda považuje za bezpečné uchovať zemiaky v chladničke. Je dôležité, aby ste ich pred odložením neumývali vodou, ale len vyčistili suchou handričkou, ktorá odstráni nečistoty.