Zemiaky vydržia čerstvé až ŠESŤ mesiacov. Uskladnite ich na TOMTO mieste a predĺžte životnosť

zemiaky
Ilustračné foto. Zdroj: Freepik/freepik
Reklama

Zemiaky sú veľmi všestrannou zeleninou a základom mnohých pokrmov. Či už ich máte chuť na pučené, nakrájané na hranolky, pečené alebo varené, zemiaky sú základom od výdatných dusených pokrmov až po chrumkavé hranolky s kečupom.

Zemiaky viete zužitkovať prakticky v akomkoľvek type jedla. Napriek tomu ich popularita v našej kuchyni klesá. Jedna osoba na Slovensku ročne skonzumuje zhruba 50 kíl zemiakov, zatiaľ čo dávnejšie to bolo takmer 90 kíl, píše Život. Je to len 66 percent z ročnej dávky, ktorú odporúčajú odborníci.

Tu ich uskladnite, aby vydržali dlhšie

A keď už si nejaký ten kilogram oválnej zeleniny kúpite, stihne sa pokaziť skôr, než by ste ho skonzumovali. Nemajte obavy, existuje jednoduchý tip na skladovanie, ako sa vyhnúť ich zbytočnému zhnitiu. A nevyžaduje si to veľa úsilia v kuchyni.

Vďaka správnemu umiestneniu môžu zemiaky vydržať až šesť mesiacov, pokiaľ ich budete skladovať na obvyklom mieste v kuchyni, a to aj napriek predchádzajúcim varovaniam o zdravotných nevýhodách tohto miesta, píše Mirror.

Po nákupe je bežné nechať zemiaky uskladnené v plastových vreckách, do ktorých boli zabalené. Táto prax ale môže urýchliť proces klíčenia a hniloby zemiakov.

Aby sa predĺžila ich životnosť až na šesť mesiacov, po novom sa môžu skladovať v chladničke. Verili by ste tomu? Kupujúcim pritom dlhé roky radili, aby sa chladničke za každú cenu vyhýbali.

Potrebujú veľa miesta

Ako uvádza najnovšie usmernenie Agentúry pre potravinové štandardy, teraz sa odporúča skladovať zemiaky v chladničke alebo na chladnom a suchom mieste. Predtým sa neodporúčalo ich skladovanie v chladničke kvôli zdravotným problémom, pričom štúdie sa odvolávali na akrylamid, čo je chemikália, ktorá sa spája s rizikom vzniku rakoviny.

Pri najbližšom nákupe sa možno stretnete so šikovným symbolom chladenia, ktorý oboznámi spotrebiteľa, že zemiaky môžete skladovať v chladničke bez toho, aby spôsobili akékoľvek narušenie alebo ovplyvnili vaše zdravie. Teplota v chladničke by sa mala udržiavať pod 5 stupňov Celzia.

Rovnako ako každé iné ovocie alebo zelenina, aj zemiaky potrebujú dostatok miesta, aby sa nepoškodili. Musia byť tiež oddelené od iných vodnatých produktov, ako sú uhorky, paradajky, brokolica alebo špenát. Je to preto, že vlhkosť z tejto zeleniny môže spôsobiť jej rýchlejšie znehodnotenie.

Zachovajú si aj živiny

Medzi najhoršie druhy zeleniny na skladovanie v blízkosti zemiakov patrí cesnak a cibuľa. Je to preto, že uvoľňujú prírodné plyny, ako je etylén, rastlinný hormón, ktorý pôsobí ako dozrievacia látka a urýchľuje proces klíčenia.

Dodržiavaním tohto jednoduchého triku na skladovanie môžu kupujúci predĺžiť trvanlivosť zemiakov o šesť mesiacov. Táto metóda môže byť obzvlášť účinná pre domácnosti, ktoré zemiaky nespotrebujú za krátky čas alebo radšej nakupujú vo veľkých baleniach.

Správne skladované zemiaky si tiež zachovávajú viac živín, čo znamená, že po uvarení budú chutiť oveľa lepšie a budú čerstvejšie.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Domácnosť