Zlatá klasika na tanieri: Chrumkavý kurací Cordon bleu podľa šéfkuchára Zdeňka Pohlreicha vykúzli úsmev na tvári

pohlreich-cordon-bleu
Kurací Cordon bleu podľa šéfkuchára Zdeňka Pohlreicha. Foto: Instagram/zdenek_pohlreich_official, ilustračné/freepik/user11479153, BillionPhotos
Reklama

Šéfkuchár Zdeněk Pohlreich má na konte viacero kuchárskych kníh, prevádzkuje niekoľko reštaurácií a verejnosti je známy najmä ako obávaný moderátor gastronomickej šou Ano, šéfe!, ktorá sa čoskoro dočká pokračovania.

„Mám rád, keď sú veci jednoduchšie a nie také tie pretekajúce stoly, kde toho je zbytočne veľa a je sa príliš,“ hovorí známy šéfkuchár.

Pochádza z krčmárskej rodiny, preto ku gastronómii pričuchol už ako malé dieťa, prezradil vlani pre Korzár. „Som z krčmárskej rodiny, moji prarodičia mali reštauráciu a môj strýko, brat mojej mamky, robil v gastronómii celý život.“

Jedlá, ktoré sú pre organizmus zabijak

Majiteľ niekoľkých gastroprevádzok si ale ukuchtí niečo dobré aj doma. Najviac zbožňuje grilovať na záhrade. „Mám to z kuchyne v dome asi na tri – štyri metre. Ak môžem, varím vonku.“

Pre Zdeňka je grilovanie akési kúzlo, aké v bežnej kuchyni nezažije. Nepripravuje však iba tradičné hamburgery. „Myslím, že je to o prostredí a že sme všetci radi, že môžeme byť pri stole a vonku. Je to prapodstata rodinného stolovania, ktoré sa, bohužiaľ, trochu vytráca zo spoločnosti. Negrilujete sám pre seba, vždy je tam nejaká spoločnosť, ľudia to majú radi kvôli atmosfére. Je to veľký upgrade proti tradičnému ohnisku a dá sa s ním úplne všetko. Mám gril, ktorý má aj elektrický ražeň, takže kura na ražni je moja špecialita. Je to primitívne, ale je to tak,“ hovorí Pohlreich.

Dôležité je tiež myslieť na to, aké jedlo a živiny dodávame nášmu telu. Za najväčší zabijak považuje šéfkuchár ultraspracované potraviny, ktorých je na pultoch hyper- a supermarketov čoraz viac.

pohlreich
Šéfkuchár Zdeněk Pohlreich. Foto: Instagram/zdenek_pohlreich_official

„Ľudia občas podceňujú stravovanie ako základnú životnú kvalitu. Pozerajú sa na to strašne cez peniaze, je potrebné si uvedomiť, že telo máme iba jedno a všetko si pamätá. Keď mu dáme niečo zlé, raz nás vytrestá,“ myslí si.

Nepohrdne ani klasikou

Preto sa v kuchyni snaží variť či piecť z kvalitných surovín. Mnohé domácnosti nedajú dopustiť na vysmážané jedlá, ktoré síce nepatria medzi najzdravšie pokrmy, ale keď už dostanete chuť na dobrý rezeň, treba ho poriadne ochutiť.

Zdeněk nepohrdne ani klasickými jedlami. Napríklad vyprážané kuracie prsia plnené šunkou a syrom sú jedným z tých hrejivých jedál, ktoré dokážu vykúzliť radosť a vzbudiť ovácie.

Niet divu, že tento pokrm dal meno aj jednej z najprestížnejších gastronomických škôl vo Francúzsku, dodáva portál fresh.iprima.cz. Mnohokrát ho nájdeme v rôznych podobách ako Cordon blue, Gordon bleu, no skutočný názov je Cordon bleu, ktorého pôvod siaha do Švajčiarska.

Cordon bleu podľa Zdeňka Pohlreicha

Ingrediencie:

  • kuracie prsia 4 ks
  • bravčová šunka 8 plátkov
  • ementál 4 plátky
  • hladká múka 100 g
  • vajcia 1 ks
  • strúhanka 100 g
  • rastlinný olej 300 ml
  • soľ
  • valeriánka (polníček) (na podávanie)
  • hranolky (na podávanie)
cordon-bleu
Ilustračné foto. Zdroj: Freepik/user11479153

Postup:

  1. Kuracie prsia naplocho pozdĺžne rozrežte, ale neodrežte úplne a roztvorte ich. Vyskladajte ich vedľa seba na pracovnú plochu, osoľte a zakryte potravinárskou fóliou.
  2. Tĺčikom na mäso ich ľahko naklepte a fóliu odstráňte.
  3. Položke plátok šunky, na ktorý položíte plátok syra a zakryte ho ďalším plátkom šunky a prehnite plátky napoly. Postupujte rovnako u ďalších kuracích pŕs.
  4. Pripravené prehnuté plátky šunky so syrom zakryte kuracím mäsom tak, aby ich prekrylo. Prečnievajúce mäso po stranách poklepte tĺčikom, aby držalo pri sebe a spojilo sa.
  5. Pripravte tri misky. Do jednej vsypte múku, do druhej vyklepnite vajíčko a rozšľahajte ho. Do tretej misky dajte strúhanku. Pripravené mäso obaľte v trojobale, postupne najskôr v múke, potom v rozšľahanom vajci a následne v strúhanke.
  6. V hlbšej panvici rozpáľte olej, zhruba do výšky 5 mm, a obalené plnené kuracie balíčky na ňom sprudka smažte z každej strany dozlatista asi 4 minúty.
  7. Rúru predhrejte na 150 °C. Mäso presuňte do pekáča a vložte ešte na 5 minút do predhriatej rúry, aby sa syr vo vnútri roztiekol. Servírujte s hranolčekmi a ľahkým šalátom z valeriány (polníčka).
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac