Zmena klímy ovplyvňuje aj TIETO prevádzky, prvé sa otvárajú už koncom marca

zmrzlina, klíma, jar
Ilustračné fotky Zdroj: Pexels/Simon Berger, Rakicevic Nenad
Reklama

Vo Svidníku si môžu obyvatelia už v marci dopriať prvé kopčeky zmrzliny, aj keď rána sú ešte chladné a na autách sa objavuje námraza. Napriek tomu slnečné počasie láka ľudí na sladké osvieženie.

„Ráno čistíme okná od ľadu, teraz si dávame zmrzlinu – stále je to o ľade,“ poznamenal pre portál tvnoviny.sk s úsmevom miestny obyvateľ Erik Ducár.

Tradičná zmrzlina a skorý štart sezóny

Majitelia obľúbenej zmrzlinárne sa rozhodli otvoriť skôr než obvykle, čo mnohých potešilo. „Naši zákazníci zmrzlinu milujú, preto sme radi, že sezónu môžeme opäť odštartovať,“ povedala majiteľka podniku Albenka Cimbová. Zakladateľ zmrzlinárne Agron Hadžiejupi doplnil: „Po 30 rokoch sme otvorili už šiesteho marca. Toto je naša 45. sezóna.“ V minulosti sa podnik pravidelne otváral pred 8. marcom, keďže zmrzlina bola kedysi spojená s Medzinárodným dňom žien podobne ako kvety.

Rodinná tradícia a poctivá výroba

Hadžiejupi si stojí za tradičným spôsobom výroby zmrzliny, ktorý pochádza z Balkánu – pripravuje sa varením za tepla. Cimbová vysvetlila, že výroba zmrzliny má v ich rodine dlhoročnú tradíciu. „Varil môj dedo, otec, ja a teraz to preberá moja dcéra,“ prezradila.

Príprava samotnej zmrzliny je pomerne rýchla. „Celý proces trvá asi hodinu aj s varením. Po naliatí do stroja sa zmrzlina vyrobí za desať minút, až do úplného zmrazenia,“ doplnila.

Majitelia však nevylučujú, že ak sa počasie výrazne zhorší, môžu na pár dní prerušiť predaj. Napriek tomu sú radi, že sezónu mohli začať tak skoro. Dobrou správou pre zákazníkov je aj to, že ceny zostali rovnaké ako minulý rok.

Zmena klímy ovplyvňuje mnohé profesie

Skorý nástup teplého jarného počasia je čoraz častejšie realitou aj slovenskej jari. Prechodné obdobie medzi letom a zimou je čoraz viac kratšie a poznamenané veľkými výkyvmi v počasí. Absencia prechodného obdobia však so sebou prináša aj viaceré komplikácie. Na rýchle zmeny počasia sú náchylní hlavne meteosenzitívni ľudia a v takomto období sa darí aj mnohým chorobám, ako napríklad chrípke. Dôležité je preto správna úprava životosprávy a pohyb v prírode, ktorý môžete počas teplých dní ukončiť napríklad aj posedením pri chutnej zmrzline.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac