Zmeňte svoje ráno, zmeníte svoj život. TOTO sú raňajkové rituály ľudí z modrých zón, ktorí sa dožívajú vysokého veku!

Zdroj: Canva
Reklama

V modrých zónach sveta, kde ľudia žijú najdlhšie, sa deň začína výživnými a sýtymi raňajkami. Odborník na dlhovekosť Dan Buettner tvrdí, že spôsob, akým raňajkujeme, môže rozhodnúť o kvalite a dĺžke nášho života.

V modrých zónach – oblastiach ako Okinawa v Japonsku či Sardínia v Taliansku – sú raňajky hlavnou udalosťou dňa. „Raňajkuj ako kráľ, obeduj ako princ a večeraj ako žobrák,“ hovorí Dan Buettner, výskumník a autor termínu „blue zones“. Tamojší obyvatelia si dávajú najväčšie jedlo ráno, zatiaľ čo večera býva ľahká a podávaná v skorých hodinách. Po nej nasleduje pôst až do nasledujúceho dňa.

Naproti tomu typické americké raňajky – sladké cereálie, cukrom nabité jogurty či granola, sú podľa Buettnera presne to, čomu by sme sa mali vyhýbať. Namiesto toho odporúča inšpirovať sa „modrými zónami“ a zaradiť do ranného jedla výživné potraviny, ktoré zasýtia, ale zároveň podporia zdravie. Informuje o tom portál CNBC.com.

Vyskúšajte minestrone alebo ryžu s fazuľou na raňajky

Dan Buettner tvrdí, že začína deň misou zeleninového minestrone plného strukovín. Rovnaký prístup odporúča každému: „Vyzývam každého, kto toto číta, aby si dal celý týždeň na raňajky minestrone polievku alebo ryžu s fazuľou a sledoval, ako sa bude cítiť.“

Čo teda jesť?

Fazuľa 

Prečo áno: Výborný zdroj rastlinných bielkovín, vlákniny a komplexných sacharidov.

Vitamíny a minerály: Vitamíny skupiny B (najmä kyselina listová), železo, horčík, zinok.

Výhody: Pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, podporuje zdravie čriev a dlhodobú sýtosť.

Zdroj: pixabay.com

Zelenina

Prečo áno: Plná antioxidantov, vlákniny a fytonutrientov.

Vitamíny a minerály: Vitamín C, vitamín K, betakarotén, draslík.

Výhody: Znižuje zápal, podporuje trávenie a znižuje riziko chronických ochorení.

Ryža

Prečo áno: Skvelý zdroj energie, najmä vo forme komplexných sacharidov.

Vitamíny a minerály: Vitamíny skupiny B, selén, horčík.

Výhody: Nezaťažuje trávenie, dobre sa kombinuje s bielkovinami a zeleninou.

Ovocie

Prečo áno: Plné prirodzených cukrov, vitamínov a antioxidantov.

Vitamíny a minerály: Vitamín C, vitamín A, draslík, vláknina.

Výhody: Posilňuje imunitu, hydratuje a poskytuje rýchlu energiu.

Miso

Prečo áno: Fermentovaný produkt podporujúci črevnú mikroflóru.

Vitamíny a minerály: Vitamín K, železo, vápnik, probiotiká.

Výhody: Zlepšuje trávenie, posilňuje imunitu, znižuje zápal.

Ovsené vločky

Prečo áno: Ideálne raňajky bohaté na rozpustenú vlákninu.

Vitamíny a minerály: Vitamín B1, horčík, železo, antioxidant avenantramid.

Výhody: Podporuje zdravie srdca, pomáha pri regulácii cholesterolu a zasýti na dlhý čas.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti