Avokádo je skvelým pomocníkom pre rýchly a zdravý obed, no často sa stáva, že si z obchodu prinesiete tvrdý plod, ktorý je ďaleko od ideálneho stavu. Namiesto čakania však existuje jednoduchý trik, vďaka ktorému dozreje už za niekoľko hodín – bez nutnosti kupovať čokoľvek navyše.
Avokádo totiž začína dozrievať až po tom, čo sa odtrhne zo stromu. Ak teda prišlo do obchodu rýchlo, dozrievanie si môže vyžadovať trpezlivosť – najmä pri druhoch označených ako „dozrievajú doma“. Našťastie existuje spôsob, ako tento proces zrýchliť úplne prirodzene. Informuje o tom portál Express.co.uk.
Využite silu etylénu
Zakladateľka blogu Heidi Home Cooking, prezradila, že na urýchlenie dozrievania avokáda stačí použiť obyčajné ovocie zo špajze. „Existuje spôsob, ako urýchliť proces dozrievania, a ide to pomocou iného ovocia. Keď banány, jablká a pomaranče dozrievajú, uvoľňujú etylénovýplyn, ktorý spúšťa proces dozrievania,“ vysvetlila.
Etylén je prirodzený rastlinný hormón, ktorý vylučujú mnohé druhy ovocia – najmä tie, ktoré dozrievajú rýchlo, ako banány. Ide o bezfarebný a nezápachový plyn, ktorý sa dá účinne využiť aj na avokáda.
Stačí papierové vrecúško a ovocie z misy
Trik spočíva v tom, že avokádo umiestnite do papierového vrecka spolu s banánom, jablkom alebo pomarančom a vrecúško necháte v tmavom, chladnom priestore – ideálne napríklad v skrinke. Týmto spôsobom sa etylén zachytí vo vnútri a urýchli dozrievanie avokáda.
Papierový sáčok je dôležitý aj preto, že prepúšťa vzduch, a tak nedochádza k zadržiavaniu vlhkosti, ktorá by mohla spôsobiť hnitie. Plastové vrecká alebo nádoby s viečkom nepoužívajte, pretože by mohli avokádo pokaziť.
Ak nemáte poruke papierový sáčok, postačí aj čistá kuchynská utierka, ktorou prikryjete ovocie v mise.
Čomu sa vyvarovať a ako správne skladovať ovocie?
Avokádo nikdy neskladujte na priamom slnku alebo v blízkosti zdrojov tepla, ako je rúra. Teplo môže spôsobiť rozklad výživných látok a ovocie znehodnotiť. Namiesto toho vložte vrecúško so zmesou ovocia do tmavej skrinky a nechajte ho pôsobiť cez noc.
„Aj keď sa často odporúča avokádo zohrievať, najprirodzenejším a najšetrnejším spôsobom, ako ho nechať dozrieť, je skladovať ho spolu s ovocím produkujúcim etylém v uzavretom priestore,“ dodáva Heidi.