Herečka Zuzana Mauréry prezradila, ako sa zmenil jej vzťah k sladkému. Kedysi si maškrty dopriala v tichosti u starkej, dnes si radšej pochutnáva na zdravšom mrkvovom koláči, ktorý vás svojou chuťou určite prekvapí. V článku nájdete aj jej overený recept.
Z detstva si odnáša lásku k sladkému aj spomienky na starkú
Zuzana Mauréry vyrastala v hudobnej rodine, no jej srdce už od detstva patrilo aj sladkým dobrotám. S úsmevom spomína, ako si u starej mamy v dedinke Žitavany tajne pochutnávala na ríbezľovom koláči.
„Moje prvé kroky smerovali do špajze, kde ma vždy čakal ríbezľový koláč,“ priznala pre Zoznam. Doma jej sladkosti odopierali, a tak si ich užívala v tichosti, kedykoľvek sa naskytla príležitosť.
„Celé detstvo som jedla tajne, tešila som sa na návštevy, lebo tam mi ich dopriali,“ odhalila pre Plusku.

Letušku vymenila za hereckú kariéru
Mauréry chcela byť kedysi letuškou a preto sa venovala štúdiu cudzích jazykov. Život ju však zavial na umeleckú dráhu, kde sa presadila vo filmoch, divadle aj televízii.
Sladkosti vystriedala za zdravšie dobroty
Dnes už herečka neprepadá sladkému tak, ako kedysi. „Myslím, že som si ich už odjedla v tej prvej päťdesiatke… Hreším orechmi a sušeným ovocím,“ prezradila.
Recept na chutný mrkvový koláč podľa Zuzany Mauréry
Zuzana sa pre denník SME podelila o svoj osvedčený recept na zdravší mrkvový koláč, ktorý nahradí sladké hriechy z detstva.
Ingrediencie:
- 500 g polohrubej múky
- 2 vajcia
- 1 lyžička škorice
- 1 prášok do pečiva
- 2 lyžičky jedlej sódy
- 250 g medu
- 375 g masla
- 100 ml citrónovej šťavy
- 300 g nahrubo nastrúhanej mrkvy
- 1 šálka hrozienok
- 100 g strúhaného kokosu
- 1 šálka sekaných vlašských orechov
Na polevu:
- 2 ks smotanového syra
- 100 ml medu
- 1 vanilkový cukor
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 100 g sušeného mlieka
Postup:
- Maslo zohrejeme a vyšľaháme s medom, vajcami a citrónovou šťavou. Prisypeme múku, škoricu, prášok do pečiva a sódu. Všetko dobre premiešame, potom pridáme mrkvu, kokos, hrozienka a orechy.
- Zmes vylejeme na maslom vymastený plech. Pečieme pri 180 °C asi 30–45 minút.
- Medzitým si pripravíme polevu: smotanový syr roztlačíme vidličkou a zmiešame s ostatnými surovinami. Koláč potrieme polevou, kým je ešte vlažný. Nakrájame ho na kocky a môžeme dozdobiť hoblinkami pomarančovej kôry.