Zvýšené riziko demencie a iných ochorení: Prečo by ste mali obmedziť konzumáciu TEJTO bežnej domácej prísady?

choroby, cukor
Zdroj: pixabay.com
Reklama

Cukor, bežná prísada v potravinách a nápojoch, je v súčasnosti jedným z hlavných faktorov, ktoré môžu stáť za zhoršovaním zdravia. Podľa Národnej zdravotnej služby (NHS) by dospelí mali obmedziť príjem voľného cukru na maximálne 30 gramov denne, čo je približne ekvivalentom siedmich kociek cukru. 

Nezdravé stravovanie a zvýšené riziko demencie

Nie je žiadnym tajomstvom, že nadmerná konzumácia cukru vedie k množstvu zdravotných problémov. V jednej štúdii sa zistilo, že ľudia, ktorých denný príjem kalórií obsahoval vysoké percento cukru, mali zvýšené riziko vzniku demencie. Informuje o tom portál Express.co.uk.

Cukor a kardiovaskulárne ochorenia

Konzumácia vysokého množstva cukru je tiež spojená so zvýšeným rizikom úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia. Nielenže cukor spôsobuje vážne poškodenie zubov a prispieva k priberaniu na váhe, ale môže tiež zhoršiť fungovanie srdca a ciev. Všetky tieto faktory môžu viesť k vážnym, život ohrozujúcim ochoreniam.

Potraviny, ktoré obsahujú cukor

Cukry sa skrývajú v mnohých potravinách, na ktoré si bežní spotrebitelia dávajú pozor len ťažko. K najväčším vinníkom patria:

  • čokoláda,
  • sušienky,
  • raňajkové cereálie,
  • sladené nápoje,
  • koláče,
  • ochutené jogurty.

Tieto potraviny sú známe tým, že obsahujú veľké množstvo pridaného cukru. Avšak, nezabúdajme, že nie všetky potraviny, ktoré obsahujú cukor, sú automaticky nezdravé. Napríklad ovocné šťavy a smoothie, aj keď sú plné živín, môžu mať vysoký obsah cukru. NHS odporúča neprekročiť denný príjem 150 ml týchto nápojov.

Kde nájsť cukor, na ktorý si treba dať pozor?

Je dôležité si uvedomiť, že prírodné cukry, ktoré sa nachádzajú v ovocí, zelenine a mlieku, nie sú problematické a mali by zostať súčasťou našich stravovacích návykov. Avšak pri snahe o zníženie príjmu cukru je veľmi užitočné sledovať výživové etikety produktov. Tieto etikety poskytujú informácie o obsahu cukru v potravinách, ktorý je zvyčajne uvedený v sekcii „z toho cukry“ pri karbohydrátovom obsahu.

Čo na to hovoria odborníci?

„Ľudia by mali byť opatrní pri konzumácii vysokých dávok cukru, pretože to môže mať dlhodobé negatívne účinky na ich zdravie, vrátane zvýšeného rizika rozvoja demencie a srdcových ochorení,“ upozornil odborník na výživu. Taktiež sa odporúča vyhýbať sa príliš veľkým množstvám spracovaných potravín, ktoré sú často skrytým zdrojom cukru.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zdravie