fbpx

5 zaujímavých dôvodov, prečo jesť čerešne. Sezóna je už v plnom prúde

Ilustračná fotografia (Zdroj: pixabay)

Čerešne sú nielen lahodné ovocie, ale aj skvelá superpotravina. Sú plné vitamínov, minerálov a antioxidantov a ponúkajú mnoho zdravotných benefitov.

Čerešne patria medzi najzdravšie druhy ovocia. Obsahujú vitamín B2, C a minerálne látky (draslík, fosfor, vápnik a železo). V prírodnom liečiteľstve sa cení pre svoje prečisťujúce schopnosti, píše portál magazin.recepty.cz. Pomáhajú totiž odvádzať toxické látky a tekutiny z tela a čistia obličky. Pôsobia mierne preháňavo, a sú teda účinné proti zápche. Tiež posilňujú zuby a ďasná.

U nás sa pestujú väčšinou dva druhy – chrupky (ich pevná dužina po kusnutí „chrumkne“) a srdcovky (sú mäkké a šťavnaté). Na mnohých miestach rastú aj plané čerešne, ktoré sú oveľa menšie a bývajú horkasté. Je dobré vedieť, že čím tmavšiu farbu čerešne majú, tým väčšie množstvo prospešných látok obsahujú. Bohužiaľ často obsahujú aj červy, tých sa dá ale ľahko zbaviť tým, že plody sa namočia na 30 minút do mierne osolenej vody a potom sa prepláchnu v čistej vode.

Čerešne sú plné silných antioxidantov zvaných antokyany, ktoré im dodávajú nielen krásnu farbu, ale taktiež pomáhajú telo zbavovať jedovatých látok. Vďaka tomu môžu znižovať riziko vzniku chronických chorôb a podporovať celkové zdravie.

Vďaka obsahu antokyanov majú čerešne silné protizápalové vlastnosti. Môžu pomôcť pri znižovaní zápalových stavov v tele, čo je skvelá správa napríklad pre ľudí trpiacich bolesťami kĺbov, artritídou, dnou alebo inými zápalovými ochoreniami. Pri dne alebo artritíde sa odporúča zjesť štvrť kila čerešní denne, bez ohľadu na to, či sú čerstvé, sterilizované alebo mrazené.

Podporujú tiež dobrý spánok. Čerešne obsahujú melatonín, čo je hormón, ktorý reguluje spánok. Čerešne teda pomôžu s nespavosťou a zaistia, aby ste si počas spánku dobre oddýchli. Takisto zlepšujú naše trávenie. Vďaka vysokému obsahu vlákniny čerešne zlepšujú trávenie a prispievajú k pravidelnej činnosti čriev. Tiež podporujú zdravé srdce. Pravidelná konzumácia čerešní môže prispieť k zníženiu hladiny cholesterolu a znížiť riziko vzniku najrôznejších srdcových ochorení.

Mnoho ľudí má v sebe zakorenené pravidlo, že po čerešniach sa nesmiete napiť vody, pretože by vám bolo zle. Neexistuje ale žiadny vedecký dôkaz, ktorý by toto tvrdenie podporoval. Pravda je, že zapíjanie čerešní vodou môže spôsobiť zažívacie problémy, ako je nadúvanie alebo hnačka. Dôvodom je ale skôr konzumácia veľkého množstva čerešní naraz, čo môže viesť k preťaženiu tráviaceho systému.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie