Tieto tri ČESKO-SLOVENSKÉ RECEPTY vás vrátia v čase. Ich vôňu si budeme pamätať navždy

recepty retro česko-slovensko
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa, Pinterest/luwinka
Reklama

Pamätáte si ešte na vôňu domácich buchiet, klasickú tresku s rožkom alebo jednoduchý, no sýty granadír? Československá kuchyňa bola plná chutných, dostupných a často veľmi jednoduchých receptov, ktoré sa dodnes tešia obľube. Poďme si pripomenúť tri retro jedlá, ktoré neodmysliteľne patria k spomienkam na staré dobré časy.

1. Poctivá treska s rožkom

Treska v majonéze je klasikou, ktorá nesmela chýbať v žiadnom lahôdkarskom pultíku. Tá pravá, podľa originálnej receptúry, sa pripravovala bez umelých prísad a mala dokonalú vyváženú chuť.

undefined
Zdroj: Wikimedia Commons/LyukSK

Ingrediencie:

  • 300 g uvarenej tresky (alebo filé z treskovitých rýb)
  • 100 g sterilizovanej zeleniny (mrkva, hrášok)
  • 2 lyžice majonézy
  • 1 lyžica plnotučnej horčice
  • 1/2 cibule nadrobno nasekanej
  • soľ, čierne korenie podľa chuti
  • citrónová šťava podľa chuti

Postup:

  1. Uvarenú tresku rozdrobíme na malé kúsky.
  2. Pridáme nakrájanú cibuľu, sterilizovanú zeleninu, horčicu a majonézu.
  3. Dochutíme soľou, korením a kvapkou citrónovej šťavy.
  4. Dobre premiešame a necháme aspoň hodinu v chladničke, aby sa chute prepojili.
  5. Podávame s čerstvým rožkom alebo chlebom.

2. Granadír – jednoduchý a lacný obed

Granadírsky pochod, alebo jednoducho granadír, bol obľúbeným jedlom školských jedální aj domácností. Lacný, sýty a pripravený z bežne dostupných surovín.

granadír
Zdroj: Pinterest/Veronika Čopíková – Lenivá Kuchárka

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 250 g cestovín (fliačky alebo kolienka)
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 lyžice oleja alebo masti
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • soľ, čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode.
  2. Cestoviny uvaríme zvlášť podľa návodu.
  3. Cibuľu nakrájame nadrobno a na oleji (alebo masti) ju osmažíme do zlatista.
  4. Pridáme mletú papriku, krátko orestujeme a vmiešame uvarené zemiaky a cestoviny.
  5. Osolíme, okoreníme a dobre premiešame.
  6. Podávame samostatne alebo s kyslou uhorkou.

3. Klasické buchty s lekvárom

Nadýchané, mäkké buchty plnené slivkovým lekvárom boli stálicou starých dobrých kuchýň. Vypekali sa na rodinné oslavy, nedeľné obedy alebo len tak – na sladkú desiatu.

buchty s lekvárom
Zdroj: Pinterest/Míniny recepty

Ingrediencie:

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 50 g cukru
  • 20 g droždia
  • 1 vajce
  • 50 g rozpusteného masla
  • štipka soli
  • slivkový lekvár na plnenie
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

  1. V troche vlažného mlieka rozmiešame droždie a lyžičku cukru. Necháme vzísť kvások.
  2. Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ, vajce, rozpustené maslo a nakoniec kvások. Vypracujeme hladké cesto.
  3. Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi hodinu.
  4. Z vykysnutého cesta vytvarujeme malé placky, do stredu dáme lyžičku lekváru a dobre uzavrieme.
  5. Buchty ukladáme spojom nadol do vymasteného pekáča.
  6. Pečieme pri 180 °C asi 25 minút dozlatista.
  7. Po upečení ich potrieme rozpusteným maslom a posypeme práškovým cukrom.

Retro jedlá, ktoré nikdy neomrzia

Hoci dnes máme na výber nespočetné množstvo moderných receptov, tradičné pokrmy z čias Československa si stále nachádzajú svoje miesto v našich kuchyniach. Sú dôkazom toho, že aj jednoduché ingrediencie dokážu vytvoriť nezabudnuteľnú chuť detstva.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti