Pamätáte si ešte na vôňu domácich buchiet, klasickú tresku s rožkom alebo jednoduchý, no sýty granadír? Československá kuchyňa bola plná chutných, dostupných a často veľmi jednoduchých receptov, ktoré sa dodnes tešia obľube. Poďme si pripomenúť tri retro jedlá, ktoré neodmysliteľne patria k spomienkam na staré dobré časy.
1. Poctivá treska s rožkom
Treska v majonéze je klasikou, ktorá nesmela chýbať v žiadnom lahôdkarskom pultíku. Tá pravá, podľa originálnej receptúry, sa pripravovala bez umelých prísad a mala dokonalú vyváženú chuť.

Ingrediencie:
- 300 g uvarenej tresky (alebo filé z treskovitých rýb)
- 100 g sterilizovanej zeleniny (mrkva, hrášok)
- 2 lyžice majonézy
- 1 lyžica plnotučnej horčice
- 1/2 cibule nadrobno nasekanej
- soľ, čierne korenie podľa chuti
- citrónová šťava podľa chuti
Postup:
- Uvarenú tresku rozdrobíme na malé kúsky.
- Pridáme nakrájanú cibuľu, sterilizovanú zeleninu, horčicu a majonézu.
- Dochutíme soľou, korením a kvapkou citrónovej šťavy.
- Dobre premiešame a necháme aspoň hodinu v chladničke, aby sa chute prepojili.
- Podávame s čerstvým rožkom alebo chlebom.
2. Granadír – jednoduchý a lacný obed
Granadírsky pochod, alebo jednoducho granadír, bol obľúbeným jedlom školských jedální aj domácností. Lacný, sýty a pripravený z bežne dostupných surovín.

Ingrediencie:
- 500 g zemiakov
- 250 g cestovín (fliačky alebo kolienka)
- 1 veľká cibuľa
- 2 lyžice oleja alebo masti
- 1 lyžička sladkej papriky
- soľ, čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode.
- Cestoviny uvaríme zvlášť podľa návodu.
- Cibuľu nakrájame nadrobno a na oleji (alebo masti) ju osmažíme do zlatista.
- Pridáme mletú papriku, krátko orestujeme a vmiešame uvarené zemiaky a cestoviny.
- Osolíme, okoreníme a dobre premiešame.
- Podávame samostatne alebo s kyslou uhorkou.
3. Klasické buchty s lekvárom
Nadýchané, mäkké buchty plnené slivkovým lekvárom boli stálicou starých dobrých kuchýň. Vypekali sa na rodinné oslavy, nedeľné obedy alebo len tak – na sladkú desiatu.

Ingrediencie:
- 500 g polohrubej múky
- 250 ml vlažného mlieka
- 50 g cukru
- 20 g droždia
- 1 vajce
- 50 g rozpusteného masla
- štipka soli
- slivkový lekvár na plnenie
- práškový cukor na posypanie
Postup:
- V troche vlažného mlieka rozmiešame droždie a lyžičku cukru. Necháme vzísť kvások.
- Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ, vajce, rozpustené maslo a nakoniec kvások. Vypracujeme hladké cesto.
- Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi hodinu.
- Z vykysnutého cesta vytvarujeme malé placky, do stredu dáme lyžičku lekváru a dobre uzavrieme.
- Buchty ukladáme spojom nadol do vymasteného pekáča.
- Pečieme pri 180 °C asi 25 minút dozlatista.
- Po upečení ich potrieme rozpusteným maslom a posypeme práškovým cukrom.
Retro jedlá, ktoré nikdy neomrzia
Hoci dnes máme na výber nespočetné množstvo moderných receptov, tradičné pokrmy z čias Československa si stále nachádzajú svoje miesto v našich kuchyniach. Sú dôkazom toho, že aj jednoduché ingrediencie dokážu vytvoriť nezabudnuteľnú chuť detstva.