To, čo JEME, formuje našu myseľ: TIETO potraviny môžu ničiť PSYCHIKU aj NÁLADU

potraviny jedlo nadváha chladnička
Ilustračné fotografie. Zdroj: ISTOCK/fcafotodigital, ISTOCK/,YinYang, ISTOCK/simonkr, koláž: iStream
Reklama

Náš tanier môže ovplyvniť viac než len váhu či obvod pása. Najnovšie vedecké poznatky dokazujú, že nezdravé jedlo výrazne ovplyvňuje aj psychiku. Únava, úzkosti či depresie nemusia byť len následkom stresu, ale aj toho, čo denne konzumujeme. Zistite, ktoré potraviny škodia duševnému zdraviu a čo by ste mali zaradiť do jedálnička, aby ste podporili svoju myseľ aj emócie.

Vedecké dôkazy: Strava ako skrytý vinník psychických problémov

Výskumy z posledných rokov jasne ukazujú, že to, čo si kladieme na tanier, môže ovplyvniť nielen naše fyzické, ale aj duševné zdravie. Vedci zistili, že stravovanie bohaté na priemyselne spracované potraviny, ako sú hotové jedlá, sladkosti či sladené nápoje, je spojené so zvýšeným výskytom depresií, úzkostí a dokonca aj predčasných úmrtí. V Spojenom kráľovstve vedci tieto jedlá spájajú s viac ako 18-tisíc predčasnými úmrtiami ročne, píše portál Pravda.

Psychické zdravie detí a tínedžerov pod vplyvom cukru

Kanadská štúdia medzi tínedžermi priniesla znepokojivé výsledky. Nadmerná konzumácia sladených nápojov prispieva k nárastu symptómov úzkosti a depresie. Naopak, častejšie zaradenie ovocia a zeleniny do stravy viedlo k lepšej nálade a vyššej psychickej pohode.

Nedostatky v strave môžu poškodzovať mozog

Mnohé psychické poruchy súvisia aj s nedostatkom základných živín. Nízka hladina omega-3 mastných kyselín, vitamínov skupiny B, zinku či železa má negatívny dopad na reguláciu nálady a kognitívne funkcie. Mozgové skenovania dokonca odhalili štrukturálne zmeny v mozgu u ľudí, ktorí sa stravovali nezdravo, v kontraste s tými, ktorí preferovali stredomorskú stravu.

Osa črevo–mozog: Tiché spojenie, ktoré mení náladu

Mozog a tráviaci trakt spolu neustále komunikujú. Kvalita stravy ovplyvňuje črevnú mikroflóru, ktorá má zásadný vplyv na tvorbu látok ako serotonín či dopamín, teda kľúčové neurotransmitery pri regulácii nálady. Nerovnováha baktérií v črevách môže viesť k zápalom, depresii i úzkosti. Aj preto sa výskumníci čoraz viac zameriavajú na probiotiká a fermentované potraviny ako potenciálny nástroj v boji za duševnú rovnováhu.

Potraviny, ktoré škodia psychickému zdraviu

Ak chcete podporiť svoju myseľ, obmedzte najmä:

  • Priemyselne spracované jedlá – plné nezdravých tukov, cukrov a konzervantov, ktoré podporujú zápaly.
  • Nadbytok cukru – spôsobuje hormonálne výkyvy a zvyšuje riziko depresie.
  • Príliš veľa soli – zvyšuje zápal v tele, čo negatívne ovplyvňuje psychiku.
  • Alkohol a umelé sladidlá – narúšajú mozgové funkcie a stabilitu nálad.

Čo zaradiť do jedálnička pre duševnú rovnováhu?

  • Prirodzené a pestré potraviny – ovocie, zelenina, celozrnné výrobky a zdravé tuky.
  • Omega-3 mastné kyseliny – z rýb, ľanových semienok či orechov podporujú činnosť mozgu.
  • Fermentované produkty – ako kefír, jogurt či kyslá kapusta na podporu črevnej mikroflóry.
  • Všímavé jedenie – jedzte pomaly, s vedomím a bez rozptýlení.

To, čo jete, formuje to, ako sa cítite

Strava a psychické zdravie sú neoddeliteľne prepojené. Ak si zvolíme vedomé stravovanie plné výživných látok, môžeme nielen predchádzať psychickým ťažkostiam, ale aj zlepšiť celkovú kvalitu života. Zmena na tanieri môže byť prvým krokom k pokojnejšej mysli a lepšiemu psychickému zdraviu.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zdravie