Sladká snehová guľa, na ktorej si pochutnávali aj aristokrati. Viete, aká je história osviežujúcej ľadovej drene?

ľadová-dreň-drť
Ilustračné foto. Zdroj: freepik/EyeEmmarymarkevich, chandlervid85
Reklama

Niet nad osviežujúci ľadový dezert počas horúcich letných dní. V súčasnosti mnoho cukrární či zmrzlinární ponúka pestrofarebnú variáciu ľadovej drene, na ktorej si pochutnajú malí aj veľkí.

Ľadová kaša, v našich končinách niekedy nazývaná dreň alebo drť, je tradičný japonský ľadový dezert ochutený sirupom, sladidlami a často aj kondenzovaným mliekom.

Snehová guľa

Pôvod „kakigóri“ siaha do obdobia Heian v Japonsku, keď sa ľad zozbieraný počas chladnejších mesiacov lámal alebo strúhal a v lete ponúkal aristokratom osladený sladkým sirupom, píše Blikk.

Bežné kakigóri nevyzerá ako ľadová kaša, ktorú vám „načapujú“ do pohárov na pláži, ale vyzerá skôr ako snehová guľa.

V 19. storočí sa zmrzlina stala dostupnejšou vďaka rozmachu v chladiacej technológii, ktorá uľahčila výrobu a skladovanie ľadu. Prvá zmrzlináreň bola otvorená v Jokohame v roku 1869. Tento dezert sa do Spojených štátov dostal cez Havaj.

Na ostrovných plantážach plnej cukrovej trstiny pracovali desaťtisíce japonských robotníkov, z ktorých mnohí sa vrátili do vlasti, ale na Havaji zostala významná japonská komunita. Začali vyrábať zmrzlinu v japonskom štýle, ktorá sa čoskoro stala jednou z najobľúbenejších sladkostí v tomto štáte.

Príchutiam sa medze nekladú

Dnes je zaužívaný spôsob výroby ľadovej kaše použitím stroja, ktorý pri nízkych teplotách vytvára miešaním jemnú ľadovú kašu ľadu.

Textúra takto vyrobeného ľadu sa skôr podobá čerstvo napadanému snehu než chrumkavej kaši z kociek ľadu. Vďaka tomu sa aróma lepšie premieša so snehovou kašou a nezhromažďuje sa na vrchu alebo spodku ľadu.

Surovinou na ľadovú kašu je často čistý ľad, ktorý sa zväčša vyrába zo zamrznutej minerálnej vody. Ľad sa získava z prírodných zdrojov, a potom sa temperuje.

Príchutiam sa nekladú medze, avšak medzi obľúbené príchute patria jahoda, čerešňa, citrón, zelený čaj, hrozno, melón, slivka či bezfarebný sirup.

Pod ľad sa často dáva vanilková zmrzlina, zmrzlina z makadamových orechov a čerstvé ovocie. Niektorí ľudia sa tiež rozhodnú dezert ozdobiť sladkou šľahačkou alebo kokosovým krémom pre ešte bohatší chuťový zážitok.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti