Ovocie, ktorému sa na raňajky URČITE vyhnite. Ovplyvňuje chuť na jedlo počas celého dňa

raňajky
Ilustračné foto. Zdroj: Freepik/bralnina, stockedhousestudio
Reklama

Konzumácia ovocia na raňajky je pre mnohých súčasťou zdravého životného štýlu, ale podľa nutričného poradcu nie je jedno ovocie najlepšou voľbou na raňajky.

Vďaka vysokému obsahu fruktózy spôsobuje rýchly nárast hladiny cukru v krvi, ktorá však rýchlo klesá a môže vyvolať chuť na sladké. Okrem toho vám v tráviacom systéme kvasia kvôli obsahu cukru a môžu v našom tele spôsobiť zápal.

Najhoršie, čo môžete zjesť na raňajky

Obľúbené banány sú považované za zdravý druh ovocia v závislosti od stupňa vyzretosti. Niekto obľubuje zelenšie banány, iní sa uchyľujú k tmavším a sladším kusom.

Veľa ľudí si ich zaraďuje do svojho jedálnička každý deň alebo dokonca svoje ráno nimi začínajú. Britský odborník na výživu vysvetľuje, prečo banány nie sú také dobré na raňajky – a kedy by ste ich mali jesť, píše focus.de.

Doktor Daryl Gioffre výslovne varuje pred konzumáciou sladkého ovocia na raňajky. V online časopise Byrdie píše: „Banány sú v podstate to najhoršie, čo môžete zjesť na raňajky.“

Keďže si ich mnohí z nás pridávajú do müsli, kaší alebo pribalia ako desiatu na cesty. Žlté ovocie chutí dobre a ľahko sa pripravuje. Banány sú tiež zdravé a poskytujú dôležité minerály, ale ráno môžu mať banány vedľajšie účinky, ktorými budete mať ovplyvnený zvyšok dňa.

Výkyvy hladín cukru v krvi

V prvom rade je dôvodom problémy vysoký obsah fruktózy, dokonca banány patria medzi ovocie s najvyšším obsahom fruktózy. To spôsobuje prudký nárast hladiny cukru v krvi. Rovnako rýchlo ale aj klesne.

Nízka hladina cukru v krvi potom vedie k chuti na jedlo. Ak sa chuť na sladké objaví skoro ráno po raňajkách, počas dňa budete pociťovať silné výkyvy hladiny cukru v krvi. Dostanete sa tak do začarovaného kruhu neustálych chutí.

Nízka hladina cukru v krvi vás môže unaviť a spôsobiť stratu sústredenia. Vďaka cukru obsiahnutom v banánoch dochádza k prekysleniu tráviaceho systému a počas trávenia sa cukor fermentuje a premieňa na alkohol.

Takto sa vytvárajú kyseliny, ktoré môžu spôsobiť zápal a zaťažiť organizmus. V dôsledku toho sa môžu vyvinúť ochorenia, ako je osteoartróza a dna.

Nemusíte sa ho vzdať

Fanúšikovia banánov sa nemusia vzdať tohto ovocia. Záleží len na správnom načasovaní a kombinácii. Banány sú totiž veľmi zdravé, poskytujú telu veľa draslíka, horčíka a vitamínu B6.

Najmä športovci môžu profitovať z ľahko dostupných sacharidov v banánoch. Pred a počas fyzickej námahy slúži banán ako rýchly, chutný a zdravý zdroj energie.

Negatívne účinky banánov sa dajú zmierniť správnou kombináciou. Snažte sa vždy kombinovať banány so zdravými tukmi alebo bylinkami a korením. Tieto môžu neutralizovať kyselinu a podporiť metabolizmus. Banán s trochou škorice alebo arašidov chutí ešte lepšie.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zdravie