Pestovanie špargle na Slovensku zaznamenalo za posledných päť rokov výrazný pokles. Kým v roku 2019 sa špargľa pestovala na 240 hektároch, dnes je to približne polovica tejto výmery.
Hlavným dôvodom je nedostatok pracovnej sily, nevhodné pôdne podmienky a zastarané zavlažovacie systémy, informuje slovenský európsky portál euractiv.sk.
Náročné podmienky
Jediným väčším pestovateľom zostáva farma Asparagus, ktorá obhospodaruje polia s plodinou a to len v dvoch lokalitách – na Záhorí vo Veľkých Levároch a v dedinke Svätý Peter pri Hurbanove.
Špargľa vyžaduje špecifické pôdne podmienky – ľahkú, piesočnatú pôdu s nízkou hladinou spodnej vody. Takéto pôdy sú na Slovensku zriedkavé a ich prenájom na dlhšie obdobie je komplikovaný.
Príprava pôdy trvá dva roky a rastlina začína produkovať kvalitné výhonky až po ďalších dvoch rokoch. Celková doba využitia jedného poľa je približne osem rokov.
Problém s pracovníkmi
Zber špargle je prácny a vyžaduje značné množstvo pracovnej sily, najmä počas dvojmesačnej zberovej sezóny od apríla do mája.
Farma Asparagus zamestnáva prevažne pracovníkov z Rumunska, Ukrajiny a Indie, keďže miestni obyvatelia o túto sezónnu a fyzicky náročnú prácu nejavia záujem.
Napriek konkurencieschopným mzdám je problémom aj exekučné zaťaženie potenciálnych domácich pracovníkov (majú exekúcie a boja sa registrovane pracovať).
Zavlažovanie a investície
Špargľa je z 98 % tvorená vodou, čo kladie vysoké nároky na zavlažovanie. Zastarané zavlažovacie systémy, ktoré sú často v štátnom vlastníctve, bránia efektívnemu pestovaniu.
Napriek sľubom ministerstva pôdohospodárstva investície do modernizácie závlah viaznu.
Špargľa je superpotravina
Špargľa je nízkokalorická zelenina bohatá na vitamíny a minerály. Porcia (100 gramov) varených výhonkov obsahuje približne 20 kalórií, 2,2 gramu bielkovín, 1,8 gramu vlákniny a významné množstvá vitamínov C, A, K a folátu.
Je tiež bohatá na antioxidanty, ako sú glutathion a flavonoidy, ktoré prispievajú k ochrane buniek pred oxidačným stresom a podporujú zdravie srdca.
Vďaka obsahu draslíka môže prispievať k regulácii krvného tlaku. Folate je obzvlášť dôležitý pre tehotné ženy, keďže prispieva k správnemu vývoju plodu.
Riešenie v (ne)dohľadne?
Slovenská produkcia nedokáže pokryť domácu spotrebu, väčšina špargle sa preto dováža (najmä z Nemecka, Španielska a Talianska).
- Krátka trvanlivosť však zvýhodňuje domácich pestovateľov pri predaji čerstvej špargle na lokálnom trhu.
Vo vyspelých krajinách ako Nemecko a Holandsko sa testujú roboty schopné samostatne rozpoznávať a zbierať špargľu.
- Technológia je však zatiaľ drahá a v praxi stále menej efektívna ako ručný zber so strojovou asistenciou.