Obsahuje málo kalórií, ale obrovské množstvo prospešných látok. Špargľa patrí medzi najzdravšie jarné potraviny a jej sezóna vrcholí práve teraz. Okrem výbornej chuti má aj liečivé účinky, no pre niektorých ľudí nemusí byť úplne vhodná.
Jar je obdobím, keď sa na pultoch obchodov začína objavovať špargľa – zelenina, ktorú odborníci na výživu nazývajú skutočným nutričným pokladom. Nie je len lahodnou prílohou či ozdobou taniera, ale aj silným spojencom zdravia. Sezóna špargle trvá len do konca júna, preto si ju mnohí doprajú čo najčastejšie. Informuje o tom portál Pravda.
Biela, zelená aj fialová: Rozdiel robí slnko
Špargľa sa objavuje v troch farebných odtieňoch – bielom, zelenom a fialovom. Farba závisí od kontaktu so slnečným svetlom.
„Biela špargľa dozrieva v zemi bez kontaktu so svetlom. Už krátky kontakt so svetlom zafarbí špargľu do fialova a jej chuť sa viac zvýrazní. Ak svetlo pôsobí viac ako dva dni, špargľa sa sfarbí na zeleno a nadobúda ešte viac intenzívnejšiu a korenistú chuť,“ vysvetľuje portál.
Plná vitamínov a antioxidantov
Zelenina je nízkokalorická, no výživovo mimoriadne hodnotná. „Je bohatá na vitamíny – A, B1, B2, C, E, minerály ako draslík, fosfor, železo, horčík, vápnik, meď, selén a antioxidanty. Posilňuje imunitu, pôsobí proti zápalom, odvodňuje, podporuje trávenie,“ uvádza Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.
Špargľa tiež znižuje hladinu cholesterolu, upravuje krvný tlak a zlepšuje látkovú výmenu. Obsahuje fytochemikálie s protizápalovými účinkami, ktoré pomáhajú aj pri artritíde či reumatizme.
Diuretický účinok a pomoc pre srdce
Podľa odborníkov špargľa pôsobí ako prírodné diuretikum, teda podporuje vylučovanie vody z tela. „Udržiava zdravé cievy a silné srdce, stimuluje krvotvorbu. Označuje sa za prírodné afrodiziakum, stimuluje estrogén u žien a testosterón u mužov. Vďaka vysokému obsahu vody zabraňuje jej zadržiavaniu v tele a obmedzuje tvorbu kŕčových žíl,“ uvádza spoločnosť Tesco.
Zelenina je tiež výborným pomocníkom pri redukčných diétach – obsahuje len málo kalórií a veľa vlákniny. „Špargľa obsahuje asparagín, ktorý má močopudné účinky, preto sa odporúča pri chorobách obličiek,“ dopĺňa Klinčáková. Je tiež vhodná pre diabetikov, pričom to súvisí najmä s obsahom minerálov v špargľovej šťave.
Pozor pri dne a zvýšenej kyseline močovej
Hoci je špargľa vo všeobecnosti veľmi zdravá, existujú prípady, kedy sa odporúča opatrnosť. „So špargľou však opatrne, ak trpíte zvýšeným obsahom kyseliny močovej v krvi. Táto zelenina obsahuje puríny, a preto vás po nej môže postihnúť záchvat dny,“ upozorňuje odborníčka.
Ako rozoznať čerstvú špargľu?
Kvalita špargle sa dá odhaliť už v obchode. „Pri kúpe špargle sa zamerajte predovšetkým na jej čerstvosť. Pokiaľ je pružná a pri jej ohýbaní máte pocit, že pukne, vybrali ste si správne. Všímajte si aj stonky v časti rezu. Ak začínajú plesnivieť, špargľa bola skladovaná dlhšie,“ radí Tesco.
S čerstvou špargľou by sa malo zaobchádzať opatrne, ideálne je pripraviť ju hneď po zbere. Ak to nie je možné, v chladničke vydrží asi päť dní, ak ju zabalíte do vlhkej utierky.
Kuchynské tipy: Ako ju správne pripraviť?
Pred varením je dôležité špargľu dobre očistiť – škrabeme ju odhora nadol, pričom hlavičku ponechávame neporušenú. V kuchyni má všestranné využitie: výborne sa hodí do polievok, rizota, šalátov, k mäsu či len tak s roztopeným maslom.