Vláknina ako tichý hrdina: Vedci zistili, že môže vyplaviť z tela aj toxické „večné chemikálie“

vláknina veda zdravie
Ilustračné fotografie. Zdroj: ISTOCK/fcafotodigital, ISTOCK/metamorworks, ISTOCK/piotr_malczyk, koláž: istream
Reklama

Prelomová štúdia z Bostonskej univerzity odhaľuje sľubný objav: bežná vláknina, najmä ovsený β-glukán, môže pomôcť organizmu zbaviť sa zdraviu nebezpečných chemikálií PFAS, ktoré sa v ľudskom tele hromadia celé roky. Ak sa tieto výsledky potvrdia, môže ísť o jednoduchý, dostupný a bezpečný spôsob, ako podporiť detoxikáciu tela a zároveň zlepšiť celkové zdravie.

PFAS, teda perfluórované a polyfluórované látky, tvoria skupinu približne 7 miliónov syntetických zlúčenín, ktoré sa nachádzajú v stovkách bežných výrobkov – od nepriľnavého riadu cez vodoodolnú kozmetiku až po obaly na jedlo. Ich extrémna stabilita im zabezpečila prezývku „večné chemikálie“, pretože sa v prírode aj v ľudskom tele rozkladajú veľmi pomaly.

Čo sú „večné chemikálie“ a prečo sú tak nebezpečné?

Dve z najznámejších látok – PFOS a PFOA – môžu v krvi pretrvať celé desaťročia. Ich nahromadenie je spájané so zvýšeným rizikom cholesterolu, ochorení pečene, obličiek, porúch štítnej žľazy, oslabenia imunity a dokonca aj niektorých typov rakoviny, informuje portál health.com.

Vláknina ako prirodzený detox

Vedci z Bostonskej univerzity publikovali v marci 2025 pilotnú štúdiu, ktorá skúmala účinky ovseného β-glukánu na hladinu PFAS v tele. Počas štyroch týždňov podávali 72 mužom s vysokým cholesterolom denne 3 gramy tejto vlákniny. Výsledok? Hladiny PFOS a PFOA v krvi klesli v priemere o 8 %, čo je pri ich odolnosti veľmi pozoruhodné.

Oveľa výraznejší efekt sa ukázal pri PFAS s dlhším reťazcom, ktoré sa z tela vylučujú skôr stolicou než močom, píše The Guardian.

Ako to funguje? Vedecké vysvetlenie

Rozpustná vláknina ako β-glukán vytvára v črevách gél, ktorý viaže žlčové kyseliny – a práve tie môžu na seba nadväzovať aj PFAS. Keď sa vláknina naviaže na tieto komplexy, zabráni ich opätovnému vstrebaniu do krvi a podporí ich vylúčenie z tela.

Tieto poznatky nadväzujú na predchádzajúce epidemiologické zistenia, že ľudia s vyšším príjmom vlákniny – najmä z celozrnných obilnín, ovocia a zeleniny – mávajú nižšie hladiny PFAS v krvi.

Čo hovoria odborníci?

„Zatiaľ sme len v polovici experimentu, ale výsledky sú veľmi sľubné,“ povedala pre The Guardian spoluautorka výskumu Jennifer Schlezinger. Vyzdvihla aj fakt, že ide o lacné, dostupné a realizovateľné riešenie.

Portál Health.com pripomína, že hoci ide o malú štúdiu, pokles o 8 % predstavuje významný signál. Ďalšie pokusy na zvieratách potvrdili podobné výsledky – myši vystavené PFAS mali pri strave s β-glukánom nižšiu chemickú záťaž a lepší lipidový profil.

Kde sú hranice nádeje?

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zdravie