Britské úrady varujú pred hrozivým rizikom spojeným s konzumáciou surových paradajok. Zriedkavé, ale nebezpečné kmene salmonely spôsobili už viac než 100 ochorení naprieč krajinou. Zdravotníci bijú na poplach a vyzývajú ľudí k opatrnosti.
V priebehu roka 2024 zaevidovali britskí zdravotnícki experti prudký nárast prípadov nebezpečnej salmonelovej infekcie, pričom hlavným podozrivým sú paradajky.
Dve menej známe, no mimoriadne nebezpečné varianty baktérie, Salmonella Blockley a Salmonella Strathcona, postihli desiatky pacientov, pričom najmenej 14 z nich muselo byť hospitalizovaných. Nakazené osoby hlásili problémy z rôznych častí Spojeného kráľovstva, čo naznačuje, že ide o rozsiahly problém, píše portál Daily Mail.

Obe spomínané formy salmonely sú známe svojím rýchlym a agresívnym priebehom. Symptómy ako silná hnačka, horúčka a celková nevoľnosť sa objavujú zvyčajne do 12 až 72 hodín po konzumácii kontaminovanej potraviny.
Najväčšie riziko hrozí deťom, seniorom a ľuďom s oslabenou imunitou. V týchto prípadoch môže infekcia vyústiť do vážnej dehydratácie, hospitalizácie a v najhorších prípadoch až do ohrozenia života.
Čím sú paradajky rizikové?
Paradajky sa na prvý pohľad môžu zdať neškodné, no ich štruktúra z nich robí ideálne prostredie pre množstvo baktérií. Riziko stúpa najmä preto, že sa väčšinou konzumujú v surovom stave, teda bez tepelnej úpravy, ktorá by inak mikroorganizmy zničila. Znečistené zavlažovanie, kontaminovaná pôda alebo nevhodné skladovanie môžu byť príčinou, prečo sa stali nositeľom nebezpečných baktérií.
Podľa Agentúry Spojeného kráľovstva pre zdravotnú bezpečnosť (UKHSA) bolo v súvislosti s paradajkami laboratórne potvrdených 81 prípadov S. Blockley a ďalších 24 prípadov nákazy S. Strathcona. Aj keď nie je známe, či pochádzali z britských fariem alebo boli importované, úrady intenzívne preverujú ich pôvod a distribúciu.
Ako sa chrániť pred nákazou?
- Dôkladne umývajte ovocie a zeleninu, aj ak vyzerajú čisto
- Preferujte tepelne upravené produkty, ak si nie ste istí pôvodom
- Sledujte aktuálne výstrahy zdravotníckych orgánov
- Dbajte na hygienu pri manipulácii s potravinami
Zatiaľ čo paradajky sú bežnou súčasťou našej stravy, ich nevinný vzhľad môže skrývať smrteľné riziko. Prípad v Británii je varovaním aj pre ostatné krajiny — dôležité je dbať na prevenciu, hygienu a pôvod potravín. Ostražitosť môže zachrániť zdravie, ba aj život.