Manželský pár z Česka prežil skutočnú nočnú moru, keď sa im zber húb takmer stal osudným. Bohdan, kamionista, a jeho manželka si pomýlili jedlú bedľu so smrteľne jedovatou muchotrávkou zelenou. Následky boli hrozivé a Bohdan skončil v kritickom stave s vážnym poškodením pečene, píše portál iDnes.
Incident sa odohral po ceste z Nemecka. Bohdan s manželkou nazbierali niekoľko húb, vrátane jednej veľkej, ktorú považovali za chutnú bedľu. „Huby vyzerali dobre, tak sme si ich urobili na obed,“ spomína Bohdan. Netušili, že práve táto jedna huba skrýva smrť.
Príznaky otravy sa neprejavili hneď. Bohdan ešte stihol doviezť kamión do Veľkého Meziříčí, no večer sa mu priťažilo. „Bolo mi hrozne zle, bol som slabý, mal som bolesti a závraty,“ opisuje.
Nasledujúci deň namiesto práce skončil v nemocnici. Stav oboch manželov sa zhoršoval, a tak ich previezli do Brna. Keď sa Bohdanovi naďalej zhoršovala pečeň, putoval do pražského IKEMu.
Pečeň na pokraji zlyhania a nebezpečenstvo muchotrávky
Podľa lekárky Evy Uchytilovej z IKEMu bol Bohdan prijatý v paradoxnom stave. Hoci sa cítil o niečo lepšie, laboratórne výsledky ukazovali na zlyhávanie pečene. Pacient si neuvedomoval plnú vážnosť svojho stavu, no mal šťastie. Lekárom sa podarilo pečeň zachrániť bez nutnosti transplantácie.

Lekárka zdôrazňuje, že pri podozrení na otravu hubami je kľúčové okamžite vyhľadať lekársku pomoc. Včasná liečba, napríklad výplach žalúdka, môže byť život zachraňujúca. IKEM varuje, že muchotrávka zelená je najčastejšou príčinou vážnych hospitalizácií. „Jej toxín napáda pečeň, obličky, a môže poškodiť aj srdce,“ varuje prednostka Eva Kieslichová.
Rady pre hubárov: Ako sa vyhnúť tragédii
Slovenský Červený kríž (SČK) odporúča konzumovať len tie huby, ktoré bezpečne poznáte a nakupovať ich z overených zdrojov. V prípade otravy jedovatými hubami sa príznaky môžu objaviť až po 12 hodinách, preto je dôležité neignorovať ani mierne príznaky ako bolesti brucha, zvracanie a hnačky.
Ak máte akékoľvek podozrenie, ihneď vyvolajte zvracanie a choďte k lekárovi. A nezabudnite so sebou priniesť aj zvyšky húb alebo zvratkov, čo pomôže lekárom určiť o akú hubu išlo. Bohdan už vie, že huby nikdy v živote jesť nebude.
Ako rozoznať jedovatú hubu od bedlí?
Bedľa a muchotrávka zelená sa na prvý pohľad môžu laikovi zdať podobné, ale rozdiely medzi nimi sú zásadné – a v prípade muchotrávky zelenej aj životne dôležité, píše Blesk.cz.
Hlavné rozdiely:
Klobúk: Bedľa (napr. bedľa vysoká) má klobúk hnedkastý so šupinkami, ktorý sa pri dozrievaní rozvíja do tvaru dáždnika. Muchotrávka zelená má klobúk hladký, často zelenkastý až olivový, bez výrazných šupiniek.
Hlúbik: Bedľa má štíhly hlúbik s pohyblivým prsteňom a výrazným „hadím“ vzorovaním. Muchotrávka zelená má hlúbik biely alebo mierne zelenkastý, s pevným prsteňom, ale bez takého vzorovania.
Pošva: Muchotrávka zelená má pri báze hlúbika výraznú pošvu (obal, v ktorom vyrastala), bedľa ju nemá.
Výtrusný prach: Bedľa má biely až krémový výtrusný prach, muchotrávka zelená biely.
Jedlosť: Bedľa je chutná jedlá huba, zatiaľ čo muchotrávka zelená je prudko jedovatá – patrí medzi najnebezpečnejšie huby na svete a aj malé množstvo môže spôsobiť smrteľnú otravu.