Patria medzi najcennejšie plody vôbec a to kvôli svojim liečivým účinkom. Šípky možno zberať v jesennom období, ideálne po prvých mrazoch. Práve vtedy začínajú byť sladšie a mäkšie.
Ak hľadáte plodiny, ktoré obsahujú vysoké množstvo vitamínu C, siahnite po šípkach. Majú totiž 20-krát viac vitamínu C ako citrón. Tento vitamín je nesmierne dôležitý pre správne fungovanie imunitného systému a tiež pomáha pri liečbe chrípky, či nachladnutí. Práve s týmito ochoreniami sa počas jesene stretávame najčastejšie.
Liečivé účinky
Šípky sú nápadné červené plody, ktoré v prírode len tak neprehliadnete. Vďaka ich cenným látkam si ich ľudia zbierajú do zásob a to práve v jesennom období. Sú bohatým zdrojom flavonoidov, ktoré dokážu organizmus chrániť pred voľnými radikálmi.
Vďaka tomu spomaľujú starnutie a podľa viacerých výskumov dokážu predchádzať onkologickým ochoreniam. Šípky sa tiež vyznačujú protizápalovými účinkami, priaznivo tiež pôsobia pri ochoreniach kĺbov a reume.
Šípky taktiež priaznivo pôsobí na tráviacu sústavu človeka. Obsahujú látky, ktoré pôsobia mierne laxatívne. Podporujú tiež činnosť čriev. Šípky majú tiež močopudné účinky, prečisťujú močový mechúr a obličky.
Zber šípok
Šípky sú pripravené na zber už počas septembra, no najmäkšie sú po prvých mrazoch a to v októbri, či novembri. Veľmi mäkké plody je dôležité ihneď spotrebovať, alebo spracovať. Pri zbere sa zamerajte na zdravé a pevné plody.
Dajte si pozor na šípky, ktoré sú napadnuté plesňami. Po zbere začnite so sušením plodov. Dôležité je šípky poriadne očistiť. Rozkrojte ich na polovicu a sušte na vzduchu, alebo ich umiestnite do sušičky. Plody napokon uchovávajte v tme a v suchom prostredí.