Na Slovensku sa každoročne znehodnotí obrovské množstvo potravín a v odpadkových košoch končia tony jedla z väčšej časti práve z domácností.
Plytvanie jedlom neznamená len finančné straty, ale aj zbytočnú záťaž pre životné prostredie. Slováci mnohokrát zbytočne vyhadzujú potraviny do odpadu, píše STVR.
„Podľa posledných štatistík z roku 2021 sa na Slovensku vyhodí v priemere okolo 100 kilogramov odpadu na obyvateľa,“ uviedla riaditeľka marketingu ENVI-PAK Jana Sásfaiová.
Starší ľudia plytvajú menej
Dopĺňa, že pri štvorčlennej rodine sa týmto prístupom vyhodí približne 400 kilogramov ročne. Zároveň upozornila na nerovnováhu medzi krajinami – bohatšie štáty, ktoré si môžu dovoliť väčšiu spotrebu, aj častejšie plytvajú potravinami.
„Ročne podľa štatistikov vzniká na Slovensku okolo 100 kilogramov jedla na obyvateľa,“ uviedla. Podľa prieskumu spoločnosti ENVI-PAK 39 percent ľudí vyhadzuje jedlo aspoň raz týždenne, pričom sedem percent tak robí každý deň. „Len 25 percent ľudí nevyhadzuje potravinový odpad,“ povedala.

Podľa nej ide predovšetkým o ľudí, ktorí majú domáce zvieratá, šetria alebo nakupujú potraviny rozumne podľa potreby.
„Najviac plytvajú ľudia, ktorí sú vo veku od 18 do 39 rokov, čiže ekonomicky najsilnejšia kategória. Najmenej je to práve naopak, tí starší ľudia,“ skonštatovala na základe výsledkov prieskumu.
Navaríme na niekoľko dní vopred
Zber údajov zároveň ukázal, že najväčší podiel odpadu tvorí hotové jedlo – až 65 percent. „Ľudia navaria enormné množstvo a nestíhajú to spotrebovať,“ opísala. „Nie každý chce jesť štyri alebo päť dní to isté,“ pokračuje.
Často končí v odpadkovom koši aj pečivo, chlieb, zelenina a ovocie. „Samozrejme, sú tam ešte aj jogurty, mliečne výrobky a mäso,“ dodala.
Spotrebitelia sa často zľaknú dátumov na obaloch, ktoré ich odradia od ďalšej konzumácie potravín. Mnohé z nich sú pritom nezávadné aj po uplynutí tejto doby.
„Mnoho ľudí si neuvedomuje rozdiel medzi minimálnou trvanlivosťou a dátumom spotreby,“ hovorí Sásfaiová.
Spotreba verzus trvanlivosť
Riaditeľka marketingu tiež vysvetlila, že minimálna trvanlivosť určuje obdobie, počas ktorého výrobca garantuje kvalitu potraviny.
Zároveň zdôraznila, že niektoré potraviny – ako múka či cestoviny – je možné bezpečne používať aj po uplynutí tohto dátumu, ak nie sú pokazené. „Je tam priestor použiť ich aj po skončení minimálnej trvanlivosti,“ dodala.
Naopak, dátum spotreby sa uvádza pri potravinách, ktoré sú náchylnejšie na rýchlejšie kazenie, ako sú mliečne výrobky alebo mäso. „Tam si treba dať pozor,“ upozornila. Takéto potraviny by sa mali vyhodiť, pričom ich obaly je vhodné oddeliť a zrecyklovať.