Česká potravinárska inšpekcia na Prachaticku objavila v predajni minerálnu vodu DrWitt Antiox, ktorej obsah vitamínu E neodpovedal údajom na etikete. Distribútor vysvetľuje, že problém vznikol pravdepodobne nevhodným skladovaním a vystavením svetlu, a zdôrazňuje, že kvalita ani bezpečnosť výrobku nie sú ohrozené.
Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia (SZPI) v Česku tento rok v lete našla vo vimperskej Jednote minerálnu vodu s vitamínmi DrWitt Antiox, ktorej zloženie nezodpovedalo údajom uvedeným na obale. Na webe Potraviny na pranýři na to upozornili tento týždeň.
Inšpekcia odhalila nedostatok vitamínu E
„Výrobok obsahoval menej vitamínu E, než bolo uvedené na obale. Spotrebiteľovi tak bola poskytnutá zavádzajúca informácia o obsahu vitamínu E vo výrobku,“ uviedli inspektori.
Distribútor: Vitamín E je citlivý na svetlo a teplo
Redakcia TN.cz sa obrátila na distribútora nápoja, spoločnosť Maspex, aby vysvetlili, ako mohol vzniknúť problém s dôležitým vitamínom. Manažérka kvality Eva Kufrerová objasnila, že príčinou môže byť teplo a svetlo.
„Vitamín E je citlivý na svetlo a teplo, ktoré môžu spôsobiť jeho prirodzený úbytok počas skladovania, najmä v letných mesiacoch. Nižší obsah vitamínu E u uvedeného výrobku tak pravdepodobne vznikol nevhodným skladovaním,“ uviedla Kufrerová.
Kvalita a bezpečnosť výrobku nie sú ohrozené
Kufrerová zároveň zdôraznila, že „táto skutočnosť však nemá žiadny vplyv na kvalitu ani bezpečnosť výrobku“. Bezpečnosť nápoja si podľa nej firma overovala aj priamo u výrobcu.

Podľa Národného zdravotníckeho informačného portálu vitamín E reaguje na opakované zahrievanie, svetlo a kyslík, v dôsledku čoho sa jeho obsah počas skladovania môže rýchlo znižovať. „Vitamín E je citlivý na opakované zahrievanie, svetlo a kyslík. V dôsledku toho sa môže jeho obsah v potravinách počas skladovania rýchlo znižovať,“ potvrdzuje portál závery firmy.


