JEDLO lieči zlú náladu: TÁTO kombinácia POTRAVÍN dokáže zlepšiť vašu psychickú POHODU

zdravie potraviny smiech
Ilustračné fotografie. Zdroj: ISTOCK/MStudioImages, ISTOCK/Thai Liang Lim, ISTOCK/pcess609, koláž: istream
Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama

S príchodom chladných dní a skorších večerov sa prirodzene zhoršuje nálada. Odborníci však upozorňujú, že niektoré potraviny dokážu našu psychiku výrazne podporiť. Správna kombinácia živín, ovocia, zeleniny a orechov môže znížiť stres, zlepšiť trávenie a zvýšiť hladinu hormónu šťastia – serotonínu.

„Niektoré potraviny, ktoré významne podporujú dobrú náladu, sú často spojené s nedostatkom potrebných živín v tele,“ vysvetľuje Asociácia britských dietológov na svojej webovej stránke. Preto je dôležité konzumovať jedlá bohaté na vitamíny a minerály. Ich absencia totiž môže zásadne ovplyvniť energiu, pocity a celkovú náladu.

Kľúčové sú živiny a serotonín – hormón šťastia

Správny príjem živín závisí od kombinácie potravín a ich kľúčových látok, ktoré priamo ovplyvňujú náladu. „Strava musí byť vyvážená, zdravá a obsahovať dostatok ovocia a zeleniny,“ radia dietológovia.

Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Darrien Staton, Leon Seibert

Podľa Economic Times medzi hlavné potraviny zlepšujúce náladu patria citrusy, biely jogurt a orechy. Tieto potraviny okrem zmiernenia stresu podporujú aj správne trávenie a imunitu. Medzi orechmi sú najdôležitejšie mandle a vlašské orechy, ktoré podporujú aj mozgovú činnosť.

Hormón serotonín, prezývaný „hormón šťastia“, má zásadný vplyv na pozitívne pocity. „Serotonín má tiež ochranný účinok, ktorý nám dodáva odolnosť a znižuje stres,“ vysvetľuje profesor neuropsychofarmakológie David Nutt z Imperial College v Londýne.

Preto odborníci odporúčajú napríklad konzumáciu banánov, ktoré stimulujú uvoľňovanie serotonínu v tele.

Tryptofán ako prírodný regulátor nálady

Podľa BBC Food je produkcia serotonínu spojená s aminokyselinou tryptofán. Potraviny bohaté na tryptofán zvyšujú produkciu hormónu v tele.

„Aminokyselina je po strávení transportovaná krvou do mozgu, kde sa mení na serotonín,“ vysvetľuje Nutt. Medzi takéto potraviny patrí napríklad slnečnicové alebo tekvicové semienka.

Doterajšie štúdie ukazujú, že ľudia s vyššou konzumáciou tryptofánu majú menej príznakov depresie a výkyvov nálad, zatiaľ čo ľudia s prirodzene nízkou hladinou tryptofánu zažívajú viac panických a úzkostných stavov.

Ďalšie odporúčané potraviny na dobrú náladu

Medzi ďalšie potraviny, ktoré pozitívne ovplyvňujú náladu, patria zelený čaj, čerstvé jablká a listová zelenina. Okrem zlepšenia psychickej pohody dopĺňajú aj vitamíny C a A a podporujú lepšie trávenie.

Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Kanal 1
Najčítanejšie v kategórii Zdravie