Mnohí sa syru vyhýbajú kvôli cholesterolu, no odborníci upozorňujú, že kvalitný syr môže prospieť nielen kostiam a svalom, ale aj mozgu a črevám. Výživový poradca Rob Hobson vysvetľuje, ktoré druhy sú pre naše zdravie najprínosnejšie.
Syry obsahujú živiny a prospešné baktérie, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu organizmu. Nie všetky druhy sú rovnaké – správne zvolené syry dokážu podporiť metabolizmus, imunitu aj činnosť mozgu, informuje Daily Mail.
„Z nutričného hľadiska je syr skvelým zdrojom kvalitných bielkovín, vápnika, fosforu a vitamínov B12 a A, ktoré podporujú kosti, svaly aj metabolizmus,“ zdôraznil Hobson. Niektoré syry dokonca obsahujú prospešné baktérie pre črevá a môžu zvyšovať dobrý cholesterol.
Mäkké syry: brie a camembert
Brie a sú bohaté na glycín, ktorý podľa štúdií zlepšuje spánok u žien v menopauze, a spermidín, ktorý chráni pečeňové bunky. Mastné kyseliny v camemberte môžu podporiť funkciu mozgu a pamäť.

Slané syry: feta a halloumi
„Feta aj halloumi sú skvelým zdrojom bielkovín,“ vysvetľuje Hobson. Feta má menej kalórií než mnohé tvrdé syry a tradične sa vyrába z ovčieho alebo kozieho mlieka, ktoré obsahuje viac vitamínov a minerálov než kravské mlieko.
Syr s modrou plesňou: ochranca srdca a mozgu
Syr s modrou plesňou má protizápalové účinky a obsahuje andrastiny A a D, ktoré znižujú hladinu zlého cholesterolu. „Nie všetky spracované syry sú výživovo zlé, vždy si overujte zloženie a vyberajte originálne výrobky,“ dodáva poradca.
Aj keď syry prinášajú množstvo zdravotných benefitov, Hobson upozorňuje: „Dbajte na množstvo, najmä ak sledujete váhu.“

