Vianoce majú byť obdobím hojnosti, no pre jednu francúzsku farmu sa zmenili na nočnú moru. Zlodeji nešli po peniazoch v trezore ani po drahej technike. Ich cieľom bol klzký poklad, bez ktorého si Francúzi nevedia predstaviť sviatočný stôl.
Málokto by čakal, že zmiznutie mäkkýšov môže spôsobiť škodu takmer sto tisíc eur. Presne to sa však stalo na farme L’Escargot Des Grands Crus neďaleko mesta Remeš. Majitelia zostali v šoku, keď zistili, že ich sklady sú prázdne. Zlodeji vyčistili všetko – zmizli čerstvé aj mrazené zásoby v celkovej hodnote 90-tisíc eur. Pre podnikateľov je to tá najhoršia možná správa, pretože práve teraz, tesne pred sviatkami, vrcholí nákupná horúčka a dopyt po tejto delikatese láme rekordy. Píše o tom portál Forbes.
Zlodeji presne vedeli, pre čo si prišli a ako sa tam dostať
Nešlo o náhodný čin vandalov, ktorí by len tak blúdili nocou. Páchatelia postupovali drzo a efektívne. Pod rúškom tmy prestrihli oplotenie areálu a vnikli priamo do hospodárskych budov, kde bol tovar uskladnený. Čo po nich zostalo? Len smutný pohľad na prázdne regály a vybielené chladničky. Fotografie z miesta činu, ktoré vznikli bezprostredne po krádeži, ukazujú, že zlodeji si dali záležať a na mieste nenechali takmer nič, čo by sa dalo speňažiť.
Táto krádež nebolí len samotnú farmu, ale aj špičkovú gastronómiu v regióne. Ukradnuté slimáky totiž neboli určené pre bežné supermarkety, ale mierili na taniere tých najnáročnejších gurmánov. Medzi stálych odberateľov patrí napríklad prestížna reštaurácia Les Crayères v Remeši, ktorá sa pýši michelinskou hviezdou. Majitelia farmy teraz hrajú o čas a zúfalo sa snažia doplniť chýbajúce zásoby od iných dodávateľov, aby ich klienti nezostali počas Vianoc a Nového roka naprázdno.
Francúzsko je slimáková veľmoc, no väčšinu musia dovážať
Pre našinca možno zvláštna predstava, no pre Francúza je slimák pripravený na cesnakovom masle či víne neodmysliteľnou súčasťou kulinárskej kultúry a národnej identity. Ročne ich v krajine galského kohúta skonzumujú neuveriteľných 20 až 30-tisíc ton. Ak by sme to prepočítali na kusy, dostaneme sa k astronomickému číslu šesťsto miliónov.
Iróniou osudu je, že hoci sú Francúzi najväčšími konzumentmi na svete, domáca produkcia ani zďaleka nestíha pokryť ich apetít. Až 90 percent tejto pochúťky sa musí dovážať z krajín ako Poľsko, Maďarsko, Rumunsko, Turecko či dokonca z ďalekej Indonézie. Francúzsko v tom však nie je samé. Slimáky si radi doprajú aj v Španielsku, Maroku či Taliansku, hoci čísla sú tam podstatne skromnejšie – Španieli spotrebujú okolo 16 500 ton, zatiaľ čo Taliani len niečo vyše dvetisíc ton. Krádež pri Remeši však ukazuje, že tam, kde je obrovský dopyt, nájde sa aj čierny trh – a to aj s takým netradičným tovarom, akým sú slimáky.
Zdroj: Youtube/Les Frenchies


