TOTO ohrozuje zdravie v kuchyni: VYSOKÉ koncentrácie môžu spôsobiť RAKOVINU a ASTMU, varujú vedci

plyn fajčenie zdravie
Ilustračné fotografie. Zdroj: ISTOCK/Sophonnawit Inkaew, ISTOCK/aquaArts studio, ISTOCK/airdone, koláž: istream
Reklama

Málokto tuší, že bežné varenie na plyne môže ohrozovať zdravie celej rodiny. Vedci z USA a Európy potvrdili, že plynové sporáky a rúry uvoľňujú karcinogény ako benzén a oxidy dusíka, pričom najzraniteľnejšie sú malé deti.

Bežný plynový sporák môže skryte ohrozovať zdravie celej rodiny. Vedci varujú, že pri varení sa uvoľňujú karcinogénne látky a oxidy dusíka, ktoré zvyšujú riziko rakoviny a astmy, pričom najviac ohrozené sú malé deti. Odsávanie a moderné bezemisné spotrebiče môžu riziko výrazne znížiť, informuje portál smoglab.pl.

Tichý zabijak v domácnosti

Príprava jedla na plynovom alebo propánovom sporáku patrí k najrozšírenejším spôsobom varenia, no so sebou prináša aj zdravotné riziká. Vedci zo Stanfordskej univerzity a nezávislého výskumného inštitútu PSE Healthy Energy zistili, že počas varenia sa uvoľňuje benzén, karcinogén prvého typu, ktorý môže pri chronickej expozícii vyvolať leukémiu.

Pomocou počítačovej simulácie analyzovali, ako sa nebezpečné látky šíria po miestnosti a došli k záveru, že používanie plynových sporákov významne zvyšuje riziko rakoviny.

Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/DPA

Deti sú najzraniteľnejšie

Najviac ohrozenou skupinou sú podľa odborníkov malé deti. „Deti dýchajú rýchlejšie než dospelí, a preto sa im do tkanív dostane vyššia koncentrácia toxických látok,“ upozorňujú vedci.

V domácnostiach s plynovými spotrebičmi je riziko astmy u detí až o 42 % vyššie než v domácnostiach používajúcich elektrické alebo indukčné sporáky.

Oxidy dusíka a ďalšie zdravotné hrozby

Okrem benzénu sa pri varení na plyne uvoľňuje aj metán a oxidy dusíka (NO₂). Domácnosti s plynovými sporákmi môžu mať až 50–400 % vyššie koncentrácie NO₂ než tie s elektrickými spotrebičmi. Okrem rizika astmy sú tieto látky spojené aj s únavou, bolesťami hlavy, trasom, závratmi, problémami s pamäťou, podráždením očí či kožnými alergiami.

Najefektívnejším riešením je prechod na bezemisnú technológiu, ako sú indukčné alebo elektrické sporáky. Pokiaľ plynové varenie nemožno úplne eliminovať, výrazne pomáha vysokovýkonné odsávanie, ktoré podľa štúdií dokáže znížiť riziko expozície karcinogénom až o 75 %.

Prepojenie s pasívnym fajčením

Vedci varujú, že koncentrácie benzénu pri varení na plyne môžu byť podobné tým, ktoré vznikajú pri pasívnom fajčení. Takéto dlhodobé vystavenie toxickým látkam zvyšuje pravdepodobnosť rakoviny a ďalších chronických ochorení, čo robí plynové sporáky tichým, no vážnym zabijakom v domácnosti.

Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Kanal 1
Najčítanejšie v kategórii Zdravie