Cukrárka a porotkyňa show Petra Tóthová: S tromi titulmi pečie s vášňou a 11 rokov neprežila ani deň bez manžela

Petra Tóthová cukrárka, lektorka, cake designerka a porotkyňa v najsladšej šou Pečie celé Slovensko. Zdroj: Facebook/Petra Tothova, Facebook/Petra Tothova
Reklama

Petra Tóthová priznáva, že k pečeniu ju priviedla jej babka, ktorá vždy rada vypekala. Už ako letuška počas ciest objavovala nové chute a postupne sa v nej zrodila vášeň pre pečenie. Dnes je cukrárka a porotkyňa v kulinárskej šou Pečie celé Slovensko.

Napriek tomu, že má tri vysokoškolské tituly a jej mama si občas povzdychne nad jej kariérou, Petra si svoju prácu nesmierne váži a venuje jej celé svoje srdce. Píše portál dobrenoviny.sk.

Podobne je oddaná aj svojmu manželovi Petrovi, s ktorým je už 11 rokov a ktorý zohral v jej živote kľúčovú rolu. Bez jeho podpory by sa mnohé veci neuskutočnili.

Kde sa dobre varí, tam sa dobre pečie

Hoci staré porekadlo tvrdí, že kde sa dobre varí, tam sa dobre darí, v prípade Petry Tóthovej by sa mohlo upraviť na pečenie. Talentovaná tortová dizajnérka a umelecká cukrárka pochádza z horehronskej obce Beňuš. Prvé kroky v sladkom svete urobila vďaka svojej babičke, ktorá s obľubou piekla a odovzdala jej základné znalosti.

Počas vianočných sviatkov sa u babky vždy intenzívne pieklo. Petra pre portál hnonline.sk spomína, že babka bola skutočnou odborníčkou na pečenie a zásobovala sladkosťami celú rodinu.

Cesta cukrárky a porotkyne v šou Pečie celé Slovensko Petry Tóthovej sa začala v Južnej Amerike. Zdroj: Facebook/ Petra Tothova

Práve od nej zdedila vášeň pre múku a cukor, ktorá sa stala súčasťou jej života. Už počas štúdia na vysokej škole začala Petra objavovať svet cukrárstva, keď si vo Viedni privyrábala ako čašníčka.

Tieto skúsenosti ju nasmerovali k tomu, čo dnes robí s veľkou láskou a oddanosťou.

„Vášeň k pečeniu som získavala ochutnávaním počas cestovania po svete, lebo som si tie delikatesy chcela urobiť aj doma, keď som necestovala,“ hovorí v rozhovore pre mesačník Môj Dom.

Petra Tóthová považuje svoj rukopis v pečení za eleganciu a romantiku, ktoré do svojich dezertov vnáša prostredníctvom kvetinových dekorácií. Zároveň sa snaží dosiahnuť vyváženosť v chuti a vzhľade, aby každý koláč či torta boli nielen chutné, ale aj vizuálne príťažlivé.

Rozhodujúci koláč ako symbol osvietenia

Petra Tóthová si pamätá presný okamih, ktorý ju definitívne nasmeroval na cestu cukrárstva. Bolo to pred dvadsiatimi rokmi počas výletu vo Venezuele, keď ochutnala najlepší koláč svojho života – marakujový tart a maslový croissant, zaspomínala pre Denník N.

Tieto sladkosti ju očarili natoľko, že sa stali jej dennou rutinou. Každé ráno chodila po čerstvý croissant a poobede si vychutnávala tart.

Pre mnohých bola marakuja vtedy neznámou exotickou chuťou, no pre Petru sa stala symbolom momentu osvietenia, ktorý natrvalo ovplyvnil jej kariéru. Marakuja jej učarovala nielen svojou príjemne kyslou chuťou, ktorá sa dokonale spája so sladkým pudingom, ale aj intenzívnou arómou, ktorá vás zasiahne hneď po rozrezaní.

Jej žiarivá žltá farba s čiernymi bodkami navyše koláčom dodáva jedinečný vzhľad. Práve tieto vlastnosti ju inšpirovali, aby priniesla tieto exotické chute a farby aj na Slovensko. Recept na marakujový tart zdokonaľovala dovtedy, kým nebol perfektný. Dodnes patrí medzi jej obľúbené cukrárske výtvory.

Nepodarené cupcaky

Petra sa nedávno priznala k svojej chybe pri pečení, keď sa jej nepodarili cupcaky. Vysvetlila, že recept si zle prepísala a namiesto správneho množstva prášku do pečiva pridala oveľa viac. Výsledok bol katastrofálny – cupcaky sa nerozležali v košíčkoch, ale vytiekli všade. Aj keď je Petra skúsenou cukrárkou, tento neúspech jej pripomenul, že aj najjednoduchšie veci môžu občas dopadnúť zle, dodáva pre Denník N.

Vrátila sa kvôli láske a rodine

Petra Tóthová priznala, že bez podpory svojho manžela by sa dnes s nikým nerozprávala o jej ceste k cukrárstvu. Aj keď sa neskôr zdokonaľovala v cukrárskom remesle pod vedením renomovanej anglickej cukrárky Peggy Porschen, ktorej klientami sú aj svetové osobnosti ako Madonna, Stella McCartney, Sting či Elton John, cesta k vlastnej cukrárni nebola jednoduchá.

Podmienky na otvorenie vlastnej cukrárne vtedy na Slovensku neboli priaznivé, a preto sa rozhodla na chvíľu vzdať svojho sna. Tento čas venovala práci ako letuška, navrhovala ručne šité topánky, cestovala po svete a zároveň zbierala cukrárske knihy a absolvovala rôzne kurzy. Počas tohto obdobia diaľkovo vyštudovala tri vysoké školy.

Petra s manželom. Zdroj: Facebook/Petra Tothova

Petra sa na Slovensko vrátila nakoniec kvôli láske a rodine.

„Láska ma usadila. Nevrátila som sa kvôli môjmu manželovi, lebo sme sa vtedy ešte nepoznali, ale on ma presvedčil, aby som tu zostala,“ priznala v rozhovore pre Varechu.

Po rokoch strávených v zahraničí sa rozhodla naplniť svoj dlhoročný cukrársky sen a začať realizovať svoje túžby v rodnej krajine.

Matka nadšená nebola

Petra priznala, že nie všetci boli nadšení jej rozhodnutím stať sa profesionálnou cukrárkou, zdôverila sa portálu Hospodárske noviny.

Jej mama, ktorá si dodnes ťažko zvykla na to, že jej dcéra s tromi vysokoškolskými titulmi pečie koláče a torty, sa dlho s touto voľbou nevedela vyrovnať.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Kultúra a showbiznis