Dávajú DRUHÝ DYCH starým receptom. Aja a Mana oživili legendárne ŠIFLÍKY s kapustou

recept, šiflíky
Sestry zbierajú recepty starých mám, jedným z nich je aj recept na šiflíky. Zdroj: Instagram/recepty_od_starkej
Reklama

Jedlá, ktoré boli v minulosti považované za jednoduchú stravu pre chudobných, sa dnes stali vyhľadávanými delikatesami, na ktorých si mnohí radi pochutnávajú.

Na Instagrame, kde ich sleduje už viac než 130-tisíc ľudí, Mana a Aja pravidelne zdieľajú „retro recepty z čias ČSSR a nielen tie“. Ich profil je plný spomienok na detstvo, jednoduchých a chutných jedál, ktoré si mnohí pamätajú z kuchýň svojich starých mám. Dve sestry, ktoré žijú v Nemecku, sa rozhodli oživiť tradície a klasické recepty, ktoré by inak možno upadli do zabudnutia, píšu Dobré noviny. Ich projekt Recepty od starkej už roky inšpiruje fanúšikov a stále prichádzajú s novými nápadmi, ako pripomenúť zabudnuté chute.

Tradičné jedlá opäť ožívajú

„Sme sestry, ktoré milujú varenie a pečenie, a najlepšie jedlá sú podľa nás tie, ktoré pripravovala starká. Preto sa snažíme variť v duchu nostalgie,“ uviedli na svojom profile. Aj keď žijú ďaleko od Slovenska, vďaka receptom od starých mám si radi pripomínajú domov. Ich zbierka receptov vznikla vďaka babičkinmu zápisníku a ďalším písankám, ktoré im poslali ľudia na základe inzerátu.

Dnes majú doma cenný archív tradičných jedál, ktoré pripravovali naši predkovia a ktoré by vďaka nim nemali upadnúť do zabudnutia. Nedávno potešili svojich sledovateľov receptom na šiflíky s kapustou – jednoduché a výdatné jedlo pochádzajúce z východoslovenského vidieka. Kedysi to bola bežná súčasť jedálnička v skromnejších domácnostiach, dnes sa z nej stala nostalgická pochúťka, ktorá pripomína detstvo. „U nás sa šiflíky jedli s dusenou kapustou a cukrom, vždy som sa na ne tešila,“ zareagovala jedna z fanúšičiek.

Recept na šiflíky s kapustou podľa Many a Aji

Ingrediencie:

  • 250 g polohrubej múky
  • 250 g hrubej múky
  • 200 ml vody
  • soľ
  • kapusta
  • 1 cibuľa
  • masť
  • 2 čajové lyžičky cukru
  • soľ, korenie, rasca, karí
  • trochu vody
  • 1 čajová lyžička maizeny

Postup:

Na pracovnú dosku nasypte múku a soľ, vytvorte v strede jamku a nalejte trochu vody. Cesto miesite a postupne pridávajte vodu, kým nezískate elastickú hmotu, ktorá sa nelepí. Vyvaľkajte na plát, nakrájajte na pásiky, tie potom na štvorčeky a rozložte ich na dosku. V hrnci priveďte do varu osolenú vodu a šiflíky v nej uvarte – keď vyplávajú na povrch, nechajte ich ešte chvíľu variť, potom ich sceďte a prepláchnite. Môžete ich pokvapkať olejom, maslom alebo masťou.

Na panvici na masti opražte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte cukor a nechajte ho skaramelizovať. Potom pridajte na pásiky nakrájanú kapustu, osmažte, osoľte, okoreňte, pridajte rascu a karí, premiešajte, podlejte trochou vody a duste do mäkka. Na záver pridajte maizenu rozmiešanú vo vode, chvíľu povarte a všetko premiešajte so šiflíkmi. Potom si už len vychutnajte tradičné jedlo, ktoré vonia spomienkami na staré časy.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Recepty