Jedlá, ktoré boli v minulosti považované za jednoduchú stravu pre chudobných, sa dnes stali vyhľadávanými delikatesami, na ktorých si mnohí radi pochutnávajú.
Na Instagrame, kde ich sleduje už viac než 130-tisíc ľudí, Mana a Aja pravidelne zdieľajú „retro recepty z čias ČSSR a nielen tie“. Ich profil je plný spomienok na detstvo, jednoduchých a chutných jedál, ktoré si mnohí pamätajú z kuchýň svojich starých mám. Dve sestry, ktoré žijú v Nemecku, sa rozhodli oživiť tradície a klasické recepty, ktoré by inak možno upadli do zabudnutia, píšu Dobré noviny. Ich projekt Recepty od starkej už roky inšpiruje fanúšikov a stále prichádzajú s novými nápadmi, ako pripomenúť zabudnuté chute.
Tradičné jedlá opäť ožívajú
„Sme sestry, ktoré milujú varenie a pečenie, a najlepšie jedlá sú podľa nás tie, ktoré pripravovala starká. Preto sa snažíme variť v duchu nostalgie,“ uviedli na svojom profile. Aj keď žijú ďaleko od Slovenska, vďaka receptom od starých mám si radi pripomínajú domov. Ich zbierka receptov vznikla vďaka babičkinmu zápisníku a ďalším písankám, ktoré im poslali ľudia na základe inzerátu.
Dnes majú doma cenný archív tradičných jedál, ktoré pripravovali naši predkovia a ktoré by vďaka nim nemali upadnúť do zabudnutia. Nedávno potešili svojich sledovateľov receptom na šiflíky s kapustou – jednoduché a výdatné jedlo pochádzajúce z východoslovenského vidieka. Kedysi to bola bežná súčasť jedálnička v skromnejších domácnostiach, dnes sa z nej stala nostalgická pochúťka, ktorá pripomína detstvo. „U nás sa šiflíky jedli s dusenou kapustou a cukrom, vždy som sa na ne tešila,“ zareagovala jedna z fanúšičiek.
Recept na šiflíky s kapustou podľa Many a Aji
Ingrediencie:
- 250 g polohrubej múky
- 250 g hrubej múky
- 200 ml vody
- soľ
- kapusta
- 1 cibuľa
- masť
- 2 čajové lyžičky cukru
- soľ, korenie, rasca, karí
- trochu vody
- 1 čajová lyžička maizeny
Postup:
Na pracovnú dosku nasypte múku a soľ, vytvorte v strede jamku a nalejte trochu vody. Cesto miesite a postupne pridávajte vodu, kým nezískate elastickú hmotu, ktorá sa nelepí. Vyvaľkajte na plát, nakrájajte na pásiky, tie potom na štvorčeky a rozložte ich na dosku. V hrnci priveďte do varu osolenú vodu a šiflíky v nej uvarte – keď vyplávajú na povrch, nechajte ich ešte chvíľu variť, potom ich sceďte a prepláchnite. Môžete ich pokvapkať olejom, maslom alebo masťou.
Na panvici na masti opražte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte cukor a nechajte ho skaramelizovať. Potom pridajte na pásiky nakrájanú kapustu, osmažte, osoľte, okoreňte, pridajte rascu a karí, premiešajte, podlejte trochou vody a duste do mäkka. Na záver pridajte maizenu rozmiešanú vo vode, chvíľu povarte a všetko premiešajte so šiflíkmi. Potom si už len vychutnajte tradičné jedlo, ktoré vonia spomienkami na staré časy.