V dnešnej dobe sú regály obchodov plné lákavo balených potravín, ktoré na prvý pohľad pôsobia chutne a neodolateľne.
Často však ide o takzvané „prázdne kalórie“ – potraviny, ktoré síce zasýtia, no telu nedodajú žiadne dôležité živiny ani vitamíny. Namiesto toho obsahujú množstvo umelých farbív, dochucovadiel, skrytých tukov a cukrov, ktoré môžu pri dlhodobom konzumovaní výrazne poškodiť naše zdravie.
Oslabíte imunitu a priberiete
Tieto potraviny sa vyznačujú vysokým obsahom rafinovaných cukrov, trans tukov a soli, pričom neobsahujú dostatok vlákniny, bielkovín či vitamínov. Typickými príkladmi sú sladené nápoje, balené sladkosti, instantné polievky, fast food, chipsy, polotovary či rôzne druhy spracovaného mäsa.
Ich konzumácia vedie k priberaniu na váhe, oslabeniu imunitného systému, chronickej únave a v dlhodobom horizonte môže prispievať k vážnym civilizačným ochoreniam ako sú cukrovka 2. typu, vysoký krvný tlak, srdcovo-cievne choroby či metabolický syndróm.
Veľkým problémom je aj to, že tieto potraviny sú často návykové – vďaka silným dochucovadlám (napr. glutamátu) klamú naše chuťové bunky a nútia nás jesť viac, než potrebujeme. Zároveň sa v nich mnohokrát skrývajú tuky a cukry pod rôznymi názvami, takže si mnohí ľudia neuvedomujú, koľko „prázdnej energie“ denne skonzumujú.
Prinášame zoznam 10 bežne dostupných potravín či výrobkov, ktoré nájdete na pultoch predajní a pri najbližšom nákupe by ste sa im mali oblúkom vyhnúť.
1. Cereálie na raňajky
Cereálie či müsli sú považované za zdravú zložku raňajok, varovný prst dvíhame pri ochutených variantoch, informuje Plus 1 deň.
Aby ste telu dodali v prvé jedlo dňa len tie správne látky, prečítajte si zloženie a skontrolujte obsah cukru. Základným pravidlom je, že čím viac pridaných zložiek vo výrobku, o to ťažšie ich organizmus trávi. Doslova cukrovou bombou sú müsli výrobky či raňajkové vločky s obsahom fruktózy alebo medu.
Po ich skonzumovaní vám hladina cukru v krvi vystrelí do závratných výšin a vylúčený inzulín následne ukladá cukor v podobe tuku. Pokiaľ cereálie nejete nasucho, ale zalejete mliekom, stále hrozí riziko infarktu, keďže organizmus nedokáže túto potravu stráviť a nestrávené zvyšky sa ukladajú v hrubom čreve.
2. Chrumkavé pečivo
Vo väčšine druhoch pečiva nenájdete žiadne živiny, ktoré sa strácajú rafinovaním. Dôsledkom ich konzumovania sa vám prekyslí krv a organizmus sa ťažšie regeneruje. Okrem toho pravidelné prijímanie pečiva z obchodov, ktoré sú zväčša dopekané zo zmrazeného polotovaru, môže spôsobiť neskôr cukrovku.
Problémom je, že na strávenie pečiva bez potrebných živín si telo míňa vlastné zásoby živín. Za vyššou hmotnosťou sú pridané rafinované oleje či biela múka, bez ohľadu na typ pečiva, či už biele, alebo tmavé, ktoré býva zafarbené.
Ideálne je upiecť si vlastný chlieb v pohodlí domova, pretože iba vy viete, z akých zložiek je pripravený. Pokiaľ nemáte čas alebo zručnosť si upiecť bochník chleba a ste odkázaní na kúpu pečiva z reťazcov, voľte ten najjednoduchší, bez semienok, bez orechov, nie tmavý, skôr bledší a rascový.
3. Ochutené nápoje a džúsy
Nealkoholické nápoje tvorí zväčša len voda, cukor a kvantum umelých farbív, ktoré zvyšujú kalorický príjem. Mnohokrát je cukor nahrádzaný sladidlami či inými chemickými náhradami ako glukózo-fruktózový sirup. Za najhoršie sladidlo, ktorými sú ochutené napríklad „light“ verzie nápojov, je aspartam (niekedy nazývaný aj nutrasweet).
Jeho príjmom ohrozujeme naše zdravie natoľko, že uberá živiny, ktoré sú dôležité pre činnosť srdca, pankreasu a tenkého čreva. Cesta k „zdravej“ strave nevedie ani cez 100-percentné džúsy. Väčšinou sú vyrábané z koncentrátov, ktoré obsahujú chemické látky. V džúsoch je prítomný nadbytok cukru, ktoré sa opäť premieňajú na tukové zásoby a vďaka pasterizácii ide iba o mŕtve šťavy.
4. Konzervové či „sáčkové“ polievky
V ich zložení je prítomné veľké množstvo glutamanu sodného, ďalších dochucovadiel, konzervantov a veľa soli. Instantné rezance vraj zotrvajú v žalúdku v ich nezmenenej podobe zhruba dve hodiny. Keďže sa rezance v žalúdku udržia tak dlho, ovplyvní to hlavne vstrebávanie živín do tela, aj keď v týchto polievkach nie je významné množstvo zdraviu prospešných živín.
Mnoho výrobcov navyše do nich pridáva terciárny butylhydrochinón, čo je účinný antioxidant, ktorý sa využíva ako látka zabraňujúca žltnutiu tukov a olejom. Účinný je ako konzervant proti baktériám a plesniam. Nachádza sa okrem iného aj v margarínoch, klobásach, rastlinných olejoch, cereálnych výrobkoch či zemiakových lupienkoch.
V spojení s inými látkami spôsobuje nevoľnosť, zvracanie, malátnosť a pre telo je viac ako 5 gramov tejto látky veľmi nebezpečné. V niektorých krajinách pristúpili k zákazu používania.
5. Rastlinné maslo
Dávnejšie patrilo rastlinné maslo k zdravšej alternatíve k bežnému maslu. Prítomnosť trans-mastných kyselín je zodpovedná za zvýšené riziko vzniku srdcovo-cievnych chorôb. Tento typ tukov sa uloží okolo orgánov a následne sa až dostáva do krvi. To je dôvodom, prečo sa problémy so srdcom neobjavia ihneď.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)