Na Slovensku sa obedy v posledných mesiacoch citeľne predražili. Kým ešte pred pár rokmi bolo bežné, že sa človek naobedoval za niekoľko eur, dnes už nie je výnimkou účet presahujúci hranicu desiatich eur. Najviac zaplatili ľudia v auguste v Košickom kraji, kde sa priemer vyšplhal až na 10,42 eura. Len o niečo menej stáli obedy v Nitrianskom kraji, a to 10,23 eura.
V iných regiónoch boli ceny síce o čosi nižšie, no aj tak išlo o vysoké sumy. V Žilinskom kraji sa priemerný obed vyšplhal na 9,75 eura, v Prešovskom na 9,62 eura a v Banskobystrickom na 9,40 eura. Zaujímavé je, že najlacnejšie sa naobedovali ľudia v Trenčianskom kraji, kde obed stál 7,75 eura, čo je o viac než dve eurá menej než na východe Slovenska.
- Košice: 10,42 eura
- Nitra: 10,23 eura
- Bratislava: 8,90 eura
- Trenčín: 7,75 eura
Rast cien pokračuje každý mesiac
Dáta ukazujú, že ceny obedov sa nezvyšujú len medziročne, ale aj mesačne. V júni tohto roka bol celoslovenský priemer na úrovni 8,58 eura. V júli už vzrástol na 9,08 eura a v auguste prelomil rekord – 9,17 eura. To je najviac, čo Slováci kedy priemerne zaplatili.
Najväčší medziročný nárast zaznamenali v Nitrianskom kraji, kde si ľudia priplatili až o 89 centov viac než vlani. Nasledujú Košice s 84 centami a Bratislava so 73 centami navyše. Ak sa pozrieme na dlhšie obdobie, od januára do augusta, drží si prvenstvo Košický kraj s priemerom 9,70 eura za obed. Nasleduje Nitriansky kraj s 9,47 eura a Žilinský s 8,99 eura.
Stravné už nestačí
Mnohí zamestnanci majú pocit, že príspevok na jedlo im už dávno nepokrýva reálne náklady. Súčasná hodnota stravného je 8,80 eura, no v auguste to nestačilo vo väčšine regiónov. Až v šiestich z ôsmich krajov presiahli obedy túto hranicu, čo znamená, že ľudia museli doplácať z vlastného vrecka.
„Hodnota stravného je dnes 8,80 eura, no v auguste to nestačilo už v šiestich z ôsmich krajov Slovenska. Ak sa pozrieme na priemer od januára do augusta, vidíme, že pod hranicou stravného sú iba tri kraje, v ostatných piatich ľudia za obed zaplatia viac, než im príspevok pokryje,“ povedala PR riaditeľka spoločnosti Edenred Lívia Bachratá pre teraz.sk.
V priemere od januára do augusta sa pod sumu stravného zmestili iba tri kraje – Trenčiansky, Trnavský a Bratislavský. V ostatných piatich regiónoch sa obed stal drahšou položkou, než akú štát a zamestnávatelia kompenzujú.
- Hodnota stravného: 8,80 eura
- Väčšina krajov: vyššie ceny než príspevok
- Najlacnejší obed: Trenčiansky kraj 6,99 eura (od začiatku roka)
Podľa odborníkov zohráva svoju úlohu aj letná sezóna. Ľudia sú v dovolenkovom období uvoľnenejší pri míňaní a podniky v turistických lokalitách zvyknú nastaviť ceny vyššie. Výsledkom je, že Slovákov obed stojí čoraz viac a trend rastúcich cien zatiaľ neutícha.