Káva môže SPOMALIŤ starnutie u ľudí s TÝMITO zdravotnými problémami. Štúdia odhalila, KOĽKO šálok denne je prípustných

Ilustračné foto. Zdroj: canva
Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama

Ľudia trpiaci ťažkým duševným ochorením by podľa najnovšej štúdie mohli siahnuť po niekoľkých šálkach horúceho nápoja. Nadmerný príjem ale môže spôsobiť urýchlenie bunkového stresu. Koľko pohárov si teda dopriať?

Pre mnohých je šálka čerstvo namletej kávy dôležitou súčasťou dňa. Niekto ňou začína ráno, iný si ju dopraje po dobrom obede.

Nedávna štúdia ale zistila, že káva môže pôsobiť aj na ľudí, ktorí trpia psychiatrickými poruchami. Portál Science Daily informoval, že ak si táto skupina ľudí dopraje tri až štyri šálky denne, môže to spomaliť starnutie u pacientov. Naopak, nadmerná konzumácia môže mať presne opačný účinok.

Ovplyvnila skracovanie telomér

Výskumníci skúmali viac ako 430 pacientov medzi rokmi 2007 až 2018, aby zistili vplyv kávy na biologické starnutie. Väčšina účastníkov mala schizofréniu, zatiaľ čo druhá polovica trpela afektívnymi poruchami charakterizovanými drastickými výkyvmi nálad, ako je depresia alebo bipolárna porucha.

Výsledky ukázali, že konzumácia kávy ovplyvnila skracovanie takzvaných telomér, ktoré určujú biologické starnutie. Teloméry sú opakujúce sa úseky DNA, ktoré sa nachádzajú na koncoch chromozómov. Chránia genetický materiál pred poškodením počas bunkového delenia. Sú podobné plastovým koncom šnúrok na topánkach, ktoré chránia materiál – teda chromozómy – pred strapkaním.

káva
Ilustračný záber Zdroj: Pexels/Chevanon Photography

Teloméry sa prirodzene skracujú s vekom, ale tento proces môže prebiehať rýchlejšie pri ľuďoch, ktorí trpia psychiatrickými stavmi, ako je psychóza, schizofrénia a bipolárna porucha.

Koľko šálok už je riziko?

V štúdii mali sledované subjekty, ktoré pili 3-4 šálky denne, dlhšie teloméry pacienti, ktorí nekonzumovali kávu. To naznačuje, že pravidelná, ale mierna konzumácia kávy môže u ľudí s duševnými poruchami spomaliť biologické starnutie až o päť rokov.

Pitie piatich alebo viacerých šálok denne však neprináša žiadne výhody a môže dokonca spôsobiť poškodenie buniek. Priaznivý účinok nápoja na starnutie možno vysvetliť jeho antioxidačnými – posilňujúcimi náš imunitný systém – a protizápalovými vlastnosťami.

Výskumníci však poukázali na to, že neboli schopní posúdiť niekoľko faktorov, ktoré mohli ovplyvniť výsledky, ako sú druhy kávy, čas konzumácie a obsah kofeínu – takže na preukázanie súvislosti budú potrebné ďalšie experimenty.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Kanal 1
Najčítanejšie v kategórii Zdravie