Minerálka s vitamínmi OBSAHOVALA menej Ečka, firma sa BRÁNI: „Je to svetlom“

nápoj limonáda
Ilustračné fotografie. Zdroj: ISTOCK/Stockah, ISTOCK/baona, GmbH, ISTOCK/Elmar Gubisch, koláž: istream
Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama

Česká potravinárska inšpekcia na Prachaticku objavila v predajni minerálnu vodu DrWitt Antiox, ktorej obsah vitamínu E neodpovedal údajom na etikete. Distribútor vysvetľuje, že problém vznikol pravdepodobne nevhodným skladovaním a vystavením svetlu, a zdôrazňuje, že kvalita ani bezpečnosť výrobku nie sú ohrozené.

Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia (SZPI) v Česku tento rok v lete našla vo vimperskej Jednote minerálnu vodu s vitamínmi DrWitt Antiox, ktorej zloženie nezodpovedalo údajom uvedeným na obale. Na webe Potraviny na pranýři na to upozornili tento týždeň.

Inšpekcia odhalila nedostatok vitamínu E

„Výrobok obsahoval menej vitamínu E, než bolo uvedené na obale. Spotrebiteľovi tak bola poskytnutá zavádzajúca informácia o obsahu vitamínu E vo výrobku,“ uviedli inspektori.

Distribútor: Vitamín E je citlivý na svetlo a teplo

Redakcia TN.cz sa obrátila na distribútora nápoja, spoločnosť Maspex, aby vysvetlili, ako mohol vzniknúť problém s dôležitým vitamínom. Manažérka kvality Eva Kufrerová objasnila, že príčinou môže byť teplo a svetlo.

„Vitamín E je citlivý na svetlo a teplo, ktoré môžu spôsobiť jeho prirodzený úbytok počas skladovania, najmä v letných mesiacoch. Nižší obsah vitamínu E u uvedeného výrobku tak pravdepodobne vznikol nevhodným skladovaním,“ uviedla Kufrerová.

Kvalita a bezpečnosť výrobku nie sú ohrozené

Kufrerová zároveň zdôraznila, že „táto skutočnosť však nemá žiadny vplyv na kvalitu ani bezpečnosť výrobku“. Bezpečnosť nápoja si podľa nej firma overovala aj priamo u výrobcu.

DrWitt Antiox
Nápoj DrWitt Antiox. Zdroj: REPROFOTO X/SZPI

Podľa Národného zdravotníckeho informačného portálu vitamín E reaguje na opakované zahrievanie, svetlo a kyslík, v dôsledku čoho sa jeho obsah počas skladovania môže rýchlo znižovať. „Vitamín E je citlivý na opakované zahrievanie, svetlo a kyslík. V dôsledku toho sa môže jeho obsah v potravinách počas skladovania rýchlo znižovať,“ potvrdzuje portál závery firmy.

Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Kanal 1
Najčítanejšie v kategórii Zo zahraničia