Sršne druhu Vespa orientalis z Blízkeho východu prekvapili vedcov svojou jedinečnou schopnosťou znášať aj extrémne množstvá alkoholu bez negatívnych účinkov. Nová štúdia ukazuje, že tieto sršne konzumujú hnilé ovocie s vysokým obsahom alkoholu a aj pri koncentráciách, ktoré by iným živočíchom spôsobili smrť, ostávajú takmer neovplyvnené. Vedci zistili, že ich vysoká tolerancia je spojená s genetickými adaptáciami, ktoré im umožňujú efektívne spracovávať alkohol.
Sršne druhu Vespa orientalis, žijúce na Blízkom východe, sú schopné bez akýchkoľvek problémov konzumovať veľké množstvo alkoholu bez toho, aby pociťovali nevoľnosť alebo hynuli, ako uvádza nová štúdia. TASR zdieľa túto informáciu na základe správy publikovanej vo vedeckom žurnále PNAS a servera Phys.org.
Prirodzená fermentácia nektáru a ovocia vedie k tvorbe alkoholu, čo konzumuje množstvo živočíchov, pretože fermentované potraviny obsahujú veľké množstvo kalórií a živín. Väčšina zvierat však pri konzumácii potravín s obsahom alkoholu vyšším ako štyri percentá zažíva problémy s koordináciou pohybu – inými slovami, stávajú sa „opitými“.
Avšak výskum izraelských vedcov z Univerzity v Tel Avive, ktorí sa špecializujú na behaviorálnu ekológiu, zoológiu a ochranu plodín, zistil, že orientálne sršne zostávajú takmer úplne neovplyvnené aj po konzumácii hnilého ovocia obsahujúceho vysoké množstvo alkoholu. Na základe tohto objavu vedci zozbierali vzorky a analyzovali ich v laboratóriu. Výsledky boli publikované v žurnále Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Vedci testovali účinky alkoholu na sršne pomocou roztoku sacharózy zmiešaného s etanolom. Začali s nízkym podielom alkoholu, no ani pri zvýšení koncentrácie na 20 percent sršne nevykazovali žiadne známky negatívnych vplyvov. Keď obsah alkoholu zvýšili až na 80 percent, sršne vykazovali len mierne známky pripitosti, no rýchlo vytriezveli a opäť sa správali normálne. Takéto množstvo alkoholu by pritom bolo pre väčšinu iných živočíchov smrteľné. Podľa vedcov orientálne sršne disponujú najvyššou známou toleranciou voči alkoholu zo všetkých živočíchov.
Ďalšie skúmanie odhalilo, že tieto sršne majú viacero kópií génov zodpovedných za štiepenie alkoholu, čo pravdepodobne vysvetľuje ich extrémnu odolnosť. Predpokladá sa, že táto adaptácia vznikla vďaka symbiotickému vzťahu sršňov s pivovarskými kvasinkami. Predchádzajúce štúdie už poukázali na to, že kvasinky žijú v tráviacom trakte sršňov, kde sa množia a šíria sa z jedného jedinca na druhého.