Gordon Ramsay, svetoznámy šéfkuchár, sa podelil o svoj overený recept na chrumkavé pečené zemiaky. Hoci mnohí ľudia používajú tradičné prísady, Ramsay odporúča jednu netradičnú ingredienciu – semolinu (krupicu), ktorá je známa najmä z príprav pudingov a nájdete ju v každom supermarkete.
Podľa Ramsayho je tajomstvom skvelej chrumkavosti práve semolina, ktorá vytvorí zemiakom dokonalú kôrku. „Treba správnu techniku, ktorá spočíva v troch krokoch: otriasť okrajmi, obaliť zemiaky v semoline a dať tuk pekne rozpáliť,“ vysvetľuje. „Vďaka tomu zostanú zemiaky zvonku zlatisté a chrumkavé, ale vo vnútri krásne nadýchané.“ Informuje o tom portál Express.co.uk.
Postup
- Príprava zemiakov: Zemiaky ošúpeme a nakrájame na veľké kusy. Vložíme ich do veľkého hrnca s osolenou studenou vodou a privedieme do varu. Potom ich necháme na miernom ohni variť približne 6 minút.
- Rozpálenie tuku: Medzitým dáme do veľkého pekáča husaciu masť alebo olej a vložíme ho do vyhriatej rúry na 200 °C (ventilátor 180 °C, plynový stupeň 6), aby sa tuk poriadne rozohrial.
- Obalenie v semoline: Po uvarení zemiaky scedíme a jemne „otrasením“ rozvolníme ich okraje. Potom ich posypeme semolinou, znova otrasieme, aby sa semolina rovnomerne obalila, a necháme ich 5 minút „odpariť“ a trochu vyschnúť.
- Pečenie: Celé zemiaky vložíme do rozpáleného tuku, pridáme celé strúčiky cesnaku, ktoré sme ľahko rozdrvili, a vetvičky rozmarínu. Dobre premiešame, aby sa zemiaky obalili tukom a rozložíme ich v jednej vrstve. Pečieme 40 až 45 minút, každých 15 minút zemiaky premiešame, aby sa rovnomerne upiekli a získali zlatistú kôrku.
Ochutenie a variácie
Ramsay odporúča pri ochucovaní vymeniť bežnú soľ za morskú soľ a namiesto obyčajného korenia použiť čerstvo mleté čierne korenie.
Pre tých, ktorí majú radi ostrejšie chute, je zaujímavá jeho rada zvoliť na dochutenie lyžičku kurkumy so štipkou chilli vločiek, ktoré pred pečením treba posypať na zemiaky.